Nicolaaskerk in Oldenzijl krijgt eindelijk volwaardig orgel

Het orgel staat nog in de steigers in de kerk van Oldenzijl.
Foto: Stichting OGK

OLDENZIJL – De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) draagt op 29 november het Van Oeckelenorgel uit de voormalige kerk van Garsthuizen over aan de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl (SNO). Het orgel dateert uit 1900 en heeft vele jaren trouw dienst gedaan in de Garsthuizer kerk. Doordat die kerk ernstig in verval was geraakt en ook nog eens forse aardbevingsschade had, was restauratie niet haalbaar en werd de kerk, inmiddels eigendom van de SOGK, in 2015 gesloopt. Daarmee was er geen plek meer voor het monumentale Van Oeckelenorgel.

In de Nicolaaskerk van Oldenzijl was de orgelgaanderij jarenlang leeg. Pas sinds 2000 stond daar een klein kistorgeltje. Daarom verzocht de SOGK het bestuur van de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl om het Van Oeckelenorgel uit 1900 daar te mogen plaatsen. In eendrachtige samenwerking tussen SOGK en SNO zijn de nodige fondsen benaderd en zo is het geld bijeen gebracht om dit bijzondere project te realiseren.

“In juni jl. zijn de werkzaamheden gestart. Latje voor latje is een passende balustrade gemaakt voor het orgel en werd het met veel vakmanschap gerestaureerde instrument geplaatst. Dit is een heel bijzonder en uniek project”, aldus directeur en orgelbouwer Dolf Tamminga van Mense Ruiter Orgelmakers BV uit Ten Post. Zo ervaren SOGK en SNO het ook. Voor het eerst in achthonderd jaar klinkt er een ‘écht’ orgel in de Nicolaaskerk.

Daarnaast is het opmerkelijk dat een orgel dat overbodig wordt, een nieuwe plek vindt zó dicht bij de plek waar het ooit voor gebouwd werd. Het is een gevoel dat ook gedeeld wordt door inwoners van Garsthuizen bleek tijdens de Open Monumentendagen: “Liever hadden we onze kerk met orgel behouden, maar nu dat niet zo kon zijn, zijn we er heel gelukkig mee dat het hier zo’n mooie plek heeft gevonden.”

De restauratie en plaatsing vergden van alle betrokkenen een lange adem, maar eindelijk is het dan zover. Het monumentale Van Oeckelenorgel staat nu te pronken in de Nicolaaskerk. Prachtig gerestaureerd, op een vakkundig met bijpassende eikenhoutimitatie beschilderde balustrade, zonder dat het zijn eigen, oude uitstraling heeft verloren. Eigenlijk is iedereen, die bij dit project betrokken was, het over eens: „Het is net of het orgel er altijd al heeft gestaan!”

Op zaterdag 30 november kan iedereen, tussen 12.00 en 16.00 uur in de kerk terecht om het orgel te zien én te horen. Diverse organisten zullen het orgel bespelen. Ter ere van de plaatsing van het orgel is er ook een herziene herdruk van het boekje over de Nicolaaskerk verschenen, geschreven door Teun Juk en uitgegeven bij Uitgaven Noord-Groningen. Ook dat boekje is die zaterdag in de kerk te koop. Daarna is de kerk, zoals dat al jaren de gewoonte is, gewoon weer alle dagen voor bezoekers geopend.

Reacties