Katsugala, prachtige etalage voor topsport

WINSUM – Het Katsugala dat afgelopen zaterdagavond werd gehouden in de Ripperdahal te Winsum was er één om in te lijsten. Het niveau van het prestigieuze vechtsportgala is op alle fronten boven zichzelf uitgestegen. De geweldige organisatie, de vrijwilligers, de deelnemers, het randgebeuren, de zaalaankleding, de sponsoring, de arbiters, belichting, geluid, het aantal toeschouwers, de hoogwaardige gevechten en de prima  matchmaking (het koppelen van passende vechters aan elkaar om zo aantrekkelijk mogelijke partijen te realiseren) was in één woord: fantastisch!
Het is zaterdagmiddag 17.00 uur. De mat ligt, de belichting geeft de zaal ‘smoel’ en straalt klasse uit. De tafeltjes en stoelen staan langs de verhoogde tatami. De eerste deelnemers arriveren en worden ontvangen door Dimitri Sennema en Haico Nicolay. Suzan Wierenga ontvangt hartelijk de vele gasten die meegekomen zijn. Vrijwilligers krijgen hun Katsu-shirt uitgereikt en nemen hun posities in. “Ik kijk altijd weer uit naar deze avond,” zegt één van hen met een trots gezicht als ze het Katsu-shirt aantrekt. Er staan twee logo’s op het shirt die precies staan voor de kracht van het gala: aan de achterkant ‘OSU, wat ‘groet‘ betekent en aan de voorkant het symbool voor ‘KAI‘, dat ‘samenwerking‘ uitdrukt.
Het is 19.00 uur: de Ripperdahal kolkt, de energie, de spanning is voelbaar, haast tastbaar. De tafeltjes en stoelen langs de tatami zijn bezet, de zaal en tribunes zijn met 450 toeschouwers zeer goed gevuld. De matadoren betreden, begeleid door de opzwepende klanken uit de muziekinstallatie en flitsende lichtstralen, de mat. Het is een indrukwekkend gezicht, 66 deelnemers in alle leeftijden, lengtes en breedtes. Ze stralen allemaal trots, enthousiasme en vastberadenheid uit. Samen met de arbiters, de crème de la crème van Nederland, is het plaatje compleet. Misschien dat weinigen het zich realiseren, maar hoeveel kampioenen zich hier presenteren aan het publiek is haast niet te bevatten. Zonder daar nu prat op te gaan, en dat is tekenend voor dit gala,
overhandigt Suzan Wierenga een boeket aan arbiter Aslan Saraç; niet omdat hij vijf keer Europees en drievoudig wereldkampioen is, maar omdat de beste man net jarig is geweest. Heerlijk!
Aan wethouder Harmannus Blok was de eer om het gala, waar de wedstrijden worden gevochten  conform het *Kyokushin-reglement, te openen. De wethouder sprak lovende worden over Dojo Katsu en noemde de gesprekken die plaatsvinden tussen gemeente Het Hogeland en Katsu over een nieuw vast onderkomen voor de vereniging veelbelovend. Dojo Katsu prees de inzet en het enthousiasme van de wethouder sportzaken en Suzan Wierenga overhandigde Harmannus Blok, bij wijze van waardering, het officiële Katsu- shirt.
De wedstrijden: eerst de Katsu- vechters
Amber Dost uit Winsum trad in de eerste partij, een jeugdpartij, aan tegen Elisse Zeggelaar uit Zoetermeer. De partij ging in het begin gelijk op, maar met 2 keer een rake, hoge trap tegen het hoofd pakte de Zoetermeerse de winst.
Shannon Kuipers uit Winsum liet vanaf het begin van haar partij tegen Loïs de Vries zien dat ze uit het juiste (vecht)hout gesneden is. De Veendamse was veel groter, maar dat weerhield de Katsu- vechtster er niet van om vanaf het begin in de aanval te gaan. Opmerkelijk was haar vermogen om te blijven luisteren naar coach Dimitri Sennema en de aanwijzingen ook direct uit te voeren. Met fraaie combinaties van lowkicks op het bovenbeen van Loïs gevolgd door stoten trok de Winsumse de eerste ronde naar zich toe. De Veendamse kwam in de 2de ronde sterk terug en kreeg steeds meer grip op de felle Shannon. Loïs maakte in de extra ronde een wasari (half punt) en door haar kracht en de impact van haar stoten en trappen werd ze door de arbiters terecht als winnaar aangewezen.
Henk Trox uit Warffum, uitkomend voor Dojo Katsu trad aan tegen Jeffrey van Est uit Veendam. Trox (43) had zich maandenlang geprepareerd voor zijn debuutgevecht en dat was duidelijk zichtbaar. De sterke Van Est probeerde met een overrompelingstactiek Trox angst aan te jagen. De Warffumer gaf geen krimp op de lowkicks en slagen en bleef goed kijken en vooral goed bewegen. Nadat Van Est een beetje was uitgeraast draaide Trox de eerste ronde met mooie technieken naar zich toe. Trox, die kortgeleden in Hongarije zijn zwarte band had gehaald, doseerde goed en bleef 1,2,3- (stoot,stoot,lowkick)
combinaties maken. De tweede ronde wachtte Trox ietwat te veel af. Van Est herstelde van de eerste ronde en kreeg waar hij recht op had, een extra ronde.
In extra ronde tussen Van Est en Trox schaarde het publiek zich achter de Katsu- vechter. De wil om te winnen straalde van hem af en het publiek telde de 1,2,3- combinaties luid met hem mee. Van Esch leek wat vermoeid en leek tegen de verbale steun niet opgewassen. De arbiters beslisten in het voordeel van de dolgelukkige Henk Trox, die later zou zeggen dat de steun van het publiek hem door de vermoeidheid had heen geholpen. Een mooie en verdiende overwinning.
Taco Bisschop uit Groningen, maar oud- Winsumer en uitkomend voor Dojo Katsu en Anthony da Graca uit Zoetermeer vochten ook een zeer aantrekkelijke partij. Da Graca, zo werd gelijk zichtbaar, was naar Winsum gekomen om met een grote beker weer naar het Westen terug te keren. De uiterst vaardige en sterke karateka werkte vanaf de gong veel met lowkicks, maar varieerde met mooie hoge trappen. Taco moest Anthony niet teveel ruimte geven en joeg fel achter de Zoetermeerder aan. Die tactiek werkte, Da Graca nam wat gas terug, voor Bisschop het sein om voluit te gaan. Na 2 rondes hadden de vechters nog geen resultaat gehaald en moesten nog een ronde vol aan de bak. Da Graca bleef de aanval zoeken. Zijn trappen en stoten leken niet zoveel impact meer te hebben, maar hij scoorde voldoende om de winst naar zich toe te trekken.
Lotte van der Schoor uit Groningen, ‘Koningin’ van het Katsugala 2017 en één van de publiekslievelingen had duidelijk haar avond niet. In Dajenka Meijer had ze een sterke tegenstander, die goed en veel bewoog, hard sloeg en venijnig trapte. De vechtster uit Zuidlaren blockte en pareerde goed en Lotte had aan het eind van de eerste ronde last van haar hand. Op pure wilskracht en techniek doorstond Lotte de twee rondes, maar in de derde ronde, waarin beide vechters een prima conditie bleken te hebben, kwamen de beste technieken van Meijer. De arbiters staken dan ook de witte vlag omhoog, winst Dajenka Meijer.
In de jeugdpartij tussen Thomas Bos uit Zoutkamp en Quinten van Melzen uit Zoetermeer begonnen beide strijders enorm fel aan het gevecht. Het begin was eigenlijk één grote slagenwisseling. Quinten had meer technieken op zijn répertoire, maar Thomas vocht als een leeuw. Telkens weer trok de Katsu- vechter ten aanval, maar met gerichte counters scoorde Quinten meer. Het hoogstaande gevecht bracht geen scores op het bord, maar de arbiters wezen de vechter uit Zoetermeer aan als winnaar.
De 7de deelnemer van Dojo Katsu, Danique Oostrom uit Winsum, kwam op de mat om het op te nemen tegen de Hongaarse Boglárka Lucsán. De Hongaarse had in de 15de partij tegen Merel Brussé uit België al erg veel indruk gemaakt en voelde zich nog fit genoeg om voor de tweede keer te vechten.
Danique was niet van plan om zich bij voorbaat gewonnen te geven en weerde zich dapper tegen  Boglárka, één van de beste karateka’s die ooit op het Katsugala stonden. In haar dadendrang maakte Danique een niet toegestane techniek.  Boglárka ging na een stomp in het gelaat horizontaal en kon pas na behandeling van de medische hulpverleners weer verder. Met tranen in de ogen wachtte de Winsumse de behandeling van  Boglárka af.
Wie dacht dat de klap in het gezicht de  Hongaarse wel zou temmen kreeg ongelijk. De verboden techniek en de daaropvolgende officiële waarschuwing leken Danique te verlammen. Vanaf het voorval kon ze alleen maar achteruit vechten, maar dat deed ze wel met een groot hart. Boglárka maakte er een wervelde show van. De Hongaarse met de zwarte band was beweeglijk, bewoog licht op de voeten, combineerde en varieerde, en dat alles in een duizelingwekkend tempo. De Hongaarse won en werd na afloop van het gala terecht tot winnaar uitgeroepen van de Spiritprijs, terbeschikking gesteld door Timmerbedrijf Tom de Boer uit Winsum.
De laatste vechter die voor Dojo Katsu op de mat kwam, was Dennis Dagelet uit Winsum. Hij moest het opnemen tegen een tegenstander van formaat, Marco Zoutendijk uit Spijkenisse. Het werd een enerverende, harde confrontatie. De strijders wilden niet voor elkaar onderdoen en de slagenwisselingen waren veelvuldig. Dennis liep tegen een officiële waarschuwing aan en moest de overwinning met split-decision aan Marco laten.
Demonstratie Kata
Tijdens het Katsugala was er (gelukkig) ruimte gecreëerd voor Szvetlana Acs uit Hongarije, nu woonachtig in Italië, die een serie kata’s liet zien. Tijdens een gevecht lijkt degene die de meeste en hardste stompen en trappen uitdeelt automatisch de winnaar te worden, maar er worden natuurlijk  ingestudeerde bewegingen en technieken gebruikt.
Szvetlana liet op een gracieuze, indrukwekkende wijze de opeenvolging van blokkeringen, trappen en stoten zien. Dat het controleren van de ademhaling daarbij een grote rol speelt, was duidelijk hoorbaar. Een prachtige demonstratie!
Demonstratie Katsugala- gevoel
Daar waar vele toeschouwers de pauze gebruikten om even de benen te strekken, een consumptie te nuttigen of de verhalen van de vermaarde kickbokser Jaap Willemsen nog een keer aan te horen, werden de zittenblijvers getrakteerd op een demonstratie Katsugala- gevoel. De foto’s van IngmarVos behoeven verder geen toelichting.
Overige partijen
De jeugdpartij tussen Damian Arendsen uit ‘s-Heerenberg en Delano Lamain was een plaatje. Beide vechters gingen vol voor de overwinning, lieten beiden mooie traptechnieken zien en bleven tot het einde druk uitoefenen. Lamain won met een wasari.
Irene Rosier uit IJlst en Kayleigh de Geus uit Zoetermeer gaven elkaar weinig toe. Door de vermoeidheid werden de basistechnieken wat vergeten, maar het was een boeiend gevecht, dat na een extra ronde werd gewonnen door de Friezin.
Bedirhan Aktas uit Delft en Daniel Vos uit Klazienaveen vochten een indrukwekkende partij. De aanvallen gingen over en weer en geen van beide had echt de overhand. Even leek Bedirhan zich leeg gevochten te hebben, maar hij toonde veerkracht en kwam aan het eind van de 2de ronde sterk terug. De arbiters wilden nog een derde ronde zien om een winnaar aan te wijzen. Daniel bleef aandringen om een resultaat neer te zetten en Bedirhan was op het eind helemaal leeg. Er werd niet gescoord, maar de drie ringarbiters waren unaniem, winst voor Daniel Vos.
Nikita Roggeveen uit Katwijk en Michelle Seuren uit ‘s-Heerenberg ontwikkelden een enorm tempo en lieten elkaar na het onstuimige begin wat uitrazen. Vanaf dat moment kwamen de technieken beter tot hun recht en werd het een mooi gevecht. Met een perfect uitgevoerde traptechniek scoorde Nikita ippon en won de prima partij.
Ook Tristan Anemaat uit Oosterhout scoorde een fraaie ippon (traptechniek tegen het hoofd) tegen Jayden de Geus uit Zoetermeer.
Céline McClymont uit België kwam de tatami op alsof ze de hele zaal kwam opvreten. Haar tegenstander Ineke Muurman uit Veendam probeerde de stoten en trappen nog wel te pareren, maar was tegen twee precisie-stoten op de lever niet opgewassen.
De partij tussen Tanatcha Chantasai uit België en Kocsis Virág uit Hongarije was een gevecht tussen vechtculturen. De Hongaarse: hard, veel kracht en met veel inzet en de Belgische: prachtige technieken, goed kijkend en prima reagerend op de aanwijzingen van coach Dimitri Sennema. De techniek won het van de kracht. Met twee keer wasari won de Belgische de interessante partij.
Bij de zwaargewichten een prima partij tussen Mohammad Al Asadi uit Delft en Tim Janssen uit ‘s-Heerenberg. Tim leek vanaf het begin de betere vechter. Goed kijkend, afwisselende posities, variatie, mooie en harde knietechnieken, het leek een kwestie van tijd tot Mohammad ten onder zou gaan, maar de onverzettelijke knokker vocht stug door. Moest veel incasseren, deelde ook snoeiharde lowkicks uit en sleepte een extra ronde uit het vuur.
Tim leek bij het begin van de derde ronde verrast door de beslissing van de arbitrage en niet helemaal geconcentreerd. Een stoot in het gezicht van Mohammad kwam hard aan en de EHBO-ers hadden even tijd nodig om de krijger weer op te lappen. Wanneer Al Asadi had aangegeven dat hij niet verder kon, was het gevecht afgebroken en was de sympathieke vechter tot winnaar uitgeroepen, maar dat was Mohammad’s eer te na. Manmoedig ging hij het gevecht weer aan. Janssen probeerde nog alles om te strijd voortijdig te beslissen, maar zo ver liet Mo het niet komen. De officiële waarschuwing voor de ongeoorloofde stoot was doorslaggevend, Mohammad Al Asadi werd uitgeroepen tot winnaar.
Tim Brandwagt en Vlad Mints uit Den Haag vochten ook al zo’n mooie partij. Vlad zocht het lijf aan lijf- gevecht, keek goed en hield de dekking goed gesloten, tot … Tim in de tweede ronde het tempo nog maar eens opvoerde en met een prachtige traptechniek het hoofd van Vlad hard raakte. Vlad moest opgeven.
Dien Somohardjo uit Rotterdam en Tristan Anemaat uit Oosterhout gingen, zoals jongeren dat kunnen, enorm fel van start. Maar echt opmerkelijk was de kracht van beide vechters. De stoten en slagen hadden enorme impact. Met mooie technieken en veel variatie schotelden de kerels het publiek een zeer goed gevecht voor. Tristan werd uitgeroepen tot winnaar.
De partij van Kinga Ważyńska uit Polen en Mischa Kruze uit Zoetermeer kenmerkte zich ook door de harde trappen en stoten. Vanuit een lijf aan lijf- positie wist Mischa twee keer een goed trap te plaatsen. 2 keer wasari betekende de winst.
23 jaar geleden stond Buis Ebbinge als vechter op het Katsugala, dit gala had de sympathieke vechtsportliefhebber liefst drie verschillende petten op: hoekscheidsrechter en vader/ coach van zoon Milan uit Zwijndrecht, die in gevecht ging met Sidney Kosse uit Spijk. Hoe vader Buis het 23 jaar geleden vocht is onbekend, maar zoon Milan is uit goed hout gesneden. Geen moment gaf de jongeling tegenstander Sidney tijd om in het gevecht te groeien. Met name de knieën van Milan werden zeer goed ingezet en bleven het lijf van de Spiekster bestoken. Wat Sidney ook probeerde en hoe hard hij ook werkte, de oersterke vechter uit Zwijndrecht ging onverschrokken verder. Na weer een harde trap moest Sidney de strijd staken. Terwijl Milan stond bij te komen straalde vader Buis de trotste blik in de hele Ripperdahal uit.
Het internationale karakter van het gala werd het meest duidelijk tijdens de partij van Ernst Weistra uit IJlst en Jacub Lewandowski uit Polen. De meegereisde supporters van Jacub maakten meer lawaai dan de hele tribune bij elkaar. Het hielp de Pool niet aan de overwinning. In het gelijkopgaande gevecht oefende de Fries net even meer druk op zijn tegenstander uit, raakte vaker en had heel veel kracht in zijn trappen en stoten. De grote beker ging mee naar Friesland.
Saba Tjong a Tjoe uit Zoetermeer besliste de gelijkopgaande partij tegen Ji Xi Tóth uit Delfzijl in zijn voordeel door een fraai uitgevoerde gesprongen trap naar het hoofd.
Een prachtige partij was het gevecht tussen Sakvan Arab uit Zuidlaren en Pawan Ramessersing uit Den Haag. Vanaf het begin was duidelijk dat de mannen er een mooi gevecht van wilden maken. Sakvan raakte met zijn gele band absoluut niet onder de indruk van de bruine bander die tegenover hem stond. Met veel bravoure zocht hij Pawan steeds weer op en bestookte het lichaam van de Hagenaar. De technische vaardigheden van Pawan kwamen er door de onophoudende druk van Sakvan niet genoeg uit. In de extra ronde besliste Sakvan het gevecht met een prima knietechniek.
De coach van Mohammed Berguiga uit Delft schudde na afloop van het verloren gevecht van zijn vechter het wijze hoofd en dacht het verschil tussen winst en verlies al snel gevonden te hebben: “We gaan heel hard aan de conditie werken.” De coach had gelijk, Mohammed begon de partij tegen Storm ten Kate uit Zutphen prima. Ten Kate liet zijn tegenstander wat uitrazen en redde zich door zijn technische vaardigheden. De buik van Mohammed was steeds weer het doel van Storm. Halverwege de tweede ronde was de pijp bij Mohammed leeg en zijn gezicht sprak boekdelen toen de scheidsrechters om een derde ronde vlagden. Het verweer van Mo was nog maar minimaal en alleen omdat Storm niet verder aandrong kon de doodvermoeide vechter de derde ronde doorkomen. Storm ten Kate won.
Youri Staal uit Raamsdonkveer en Chishala Mukuka uit Berlijn bleken zeer ervaren vechters, die de tijd namen om elkaar af te tasten, ruimte te zoeken en afstand te bepalen. Er was veel respect voor elkaar en de partij kwam niet echt los. Mukuka won door beslissing.
De partij tussen Joëll Brinkerhof uit Zutphen en Sander Potters uit Katwijk was het gevecht van de lowkicks en het zoeken van de zwakke plekken van de tegenstander. Beide vechters bleven zoeken naar een ippon, maar zo ver kwam het niet. Sander Potters won.
Stef Blankers uit Raamsdonkveer trof in Lizskai Szilárd uit Hongarije een taaie tegenstander. Stef, iets sterker, deelde rake klappen uit, maar Lizskai bleef maar aandringen. Ook in de extra ronde probeerde Stef tot een score te komen, maar de Hongaar gaf geen krimp, taaie rakker. Stef Blankers won terecht.
De partij tussen Sebastien Mortreuil uit België en Juri Villani uit Italië was de mooiste van de avond, pure reclame voor de vechtsport. Sierlijke vechters, mooie variaties, doordacht en beiden begonnen met een plan. Haast achteloos, afwezig, maar scherp. Het leek af en toe of ze met elkaar dansten, zo sierlijk waren de bewegingen. In de extra ronde een heerlijke combinatie van de Italiaan: rechts dreigen en links stoten, erg mooi uitgevoerd en beloond met een wasari. Juri Villani won.
Ferry Wortman uit Bergschenhoek  toonde in de laatste partij van het Katsugala 2019 geen enkel ontzag voor Moskoviet Alexander Sorokopudov en trok vanaf het begin fel van leer. Alexander wist de aanvalsgolven van Ferry te weerstaan en vocht zich in de tweede ronde in het gevecht, verhoogde het tempo en dwong Wortman meer en meer in de verdediging. De extra ronde leverde niet echt voordeel op voor één van de vechters. De Rus won door beslissing, andersom had ook gekund.
Vechtsport-icoon Dave Jonkers
“De kracht van dit gala is prima verwoord in de twee woorden die op de shirts staan” sprak Dave Jonkers, die als trainer/ coach van Sem Schilt een icoon in de vechtsport werd. De heer Jonkers genoot zichtbaar van het gala en antwoordde desgevraagd:” Een prachtig evenement: goed, strak georganiseerd en gemoedelijke sfeer buiten de tatami en respect er binnen. Dit gala kan, als Dojo Katsu wil, uitgroeien tot een van de beste toernooien van Nederland. Ik vond het prachtig om hier vanavond te zijn en de Spiritprijs uit te reiken. Zeker ben ik nog met de sport bezig. Ik geef nog veel seminars en kom net uit Azerbeidzjan, Hongarije en Roemenië. Ik vertegenwoordig dan AIKO (Ashihara International Karate Organisatie).
Hanshi  Nico Gordeau
Hanshi (is letterlijk vertaald doctor of professor, iemand met een zwarte band 8e dan (hachidan) Nico Gordeau was ook zeer tevreden over het gala en het niveau. De scheidsrechter die zich niets laat wijsmaken op de tatami, corrigeert met de ogen, pakt vechters vast om ze even tot rust te brengen, loopt fotografen in de weg, moedigt aan, vermaant of stimuleert en is al jaren bij het Katsugala betrokken. Hij geniet van de (jeugd)prestaties en brengt door zijn ervaring en kennis het Katsugala ook naar een hoger plan. Lammert Meinema, Dimitri Sennema en Suzan Wierenga stonden tevreden, maar duidelijk vermoeid, na te genieten van dit fantastische Katsugala: de etalage voor topvechtsport.
( De uitvinder van deze stijl is de Koreaan Masutatsu Oyama)
Meer foto’s van het Katsugala 2019 van fotograaf Ingmar Vos in de serie boven de tekst
Cookieinstellingen