Kogel door de kerk: Kunstcentrum in oude school in Wehe in 2022 gereed

Foto: Archief HogelandNieuws

WEHE-DEN HOORN – Heel veel lovende woorden en een enkele kritische noot kreeg cultuurwethouder Eltjo Dijkhuis voor het plan om in Wehe het Kunstcentrum De Ploeg te beginnen. De raad moest zich buigen over de investering van in totaal 4,3 miljoen euro om de oude basisschool tot een toeristische en culturele attractie om te bouwen.

De grote pot geld van de 4,3 miljoen komt voor een aanzienlijk deel uit het Nationaal Programma Groningen. Dit is geld dat de gemeente krijgt om de sociaal-economische gevolgen van de aardgasschade het hoofd te te bieden. Eerder werd uit deze pot de plannen voor aanpak van de centra van Bedum, Winsum, Uithuizen en Uithuizermeeden gefinancierd. Dit waren ‘no regret’ plannen, extra’s die al bij wijze van spreken gereed lagen voor uitvoering op korte termijn. Het Kunstcentrum in Wehe is ook zo’n project. Het centrum moet een plek voor expositie van werk van schilders die tot De Ploeg behoorden worden en waar andere aan kunst gebonden activiteiten moeten plaats vinden.

Nannet Gijzen met de reproductie: “U beveelt een kunstwerk aan in elke slaapkamer?” vroeg burgemeester Bolding.

Nannet Gijzen van de ChristenUnie wees er op dat Leeuwarden de durf had om zich te profileren als Europese culturele hoofdstad en wat dit allemaal aan goeds voor de Friese hoofdstad had gebracht. “Ik hoop dat dit effect zich wat kleiner zal voordoen en Wehe het cultuurdorp van het Hogeland wordt.” Zij onderstreepte haar betoog met een kunstwerk – reproductie – te tonen dat bij haar in de slaapkamer hangt. Wat enige hilariteit gaf. Linda Visser van de SP die al eerder bekritiseerde dat het NPG-geld op voorhand naar de grote kernen wordt gesluisd en te weinig naar de andere dorpen, zei dat hiermee de laatste van deze plannen op de rol stond: “Het is tijd dat de kleinere dorpen ook van deze geldstroom gaan profiteren. Ik zet grote vraagtekens bij het aantal bezoekers dat het centrum zal trekken en bij de verwachte 40 vrijwilligers. En dat is essentieel voor het wel of niet slagen van het centrum.”

Mädi Cleerdin wees er op dat er grote zorgen blijven voor Wehe, de sluiting van de middelbare school, de verpauperende voormalige woonvorm De Ster, de verloederende sporthal. “Wat gaat het college daar aan doen om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren?” vroeg ze. Het kunstcentrum noemde ze “een nieuwe parel in de reeks parels van Het Hogeland, een schakel tussen de Stad en het Groninger Museum en het Hogeland.”

De vraag naar waar de parkeerplaatsen voor het centrum moeten komen en hoeveel was een punt van ongerustheid voor de SP en GroenLinks.

De VVD, GemeenteBelangen en GroenLinks waren zorgelijk over de exploitatie van het centrum. “Is 1,2 arbeidsplaats voor een directeur en medewerker wel genoeg om dit te kunnen trekken? Zal men in staat zijn de geplande 40 vrijwilligers te werven?” vroeg GL’er Annemarie Smits zich af. Jacob Cleveringa van GB maakte zich zorgen over de exploitatie die gebaseerd is op 30 duizend bezoekers per jaar: “Is dit wel haalbaar op de langere termijn? ” Stefan van Keijzerswaard (VVD) vroeg zich af wat er gebeurt als de exploitatie tegen valt: “Komt dat dan weer bij ons? Dit is een groot punt van zorg gezien de krapte die we in het huishoudboekje hebben.

Wethouder Dijkhuis zei in de reactie dat het centrum “een cadeautje is dat je langzaam mag uitpakken. We geloven in de brede investering en in de kracht van het centrum. Er gebeurt wat moois met de oude school. Het centrum brengt brede welvaart in het gebied en in dit gebied vindt De Ploeg zijn herkomst. In 2022 moet het er zijn. Het centrum is een katalisator voor het dorp. We zijn bezig met de verbetering van de Mernaweg, met de gymzaal. De Ster is een moeilijkere kwestie omdat het hier om vastgoed gaat en dat is niet gemakkelijk om aan te pakken. Waar de parkeerplaats komt moeten we nog onderzoeken.  Deze investeringen zijn er om het gebouw onder handen te nemen en een parkeerplaats aan te leggen. De exploitatie ervan komt bij een stichting te liggen en we zullen mee kijken en we gaan er van uit dat het een succes wordt.”

Met alleen de SP tegen, ging de raad akkoord met het plan./BM

Cookieinstellingen