Pieterburen vangt eerste pup van deze winter op

Olaf
Olaf
Foto: Zeehondencentrum Pieterburen

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste witte pup van deze winter opgevangen. Na het stormachtige weer in combinatie met hoog water van vorige week kwamen vele grijze zeehonden en hun pups terecht op Vlieland. Een tiental pups overleefde dit niet, maar pup Olaf liet meteen flink van zich horen. Na 24 uur observatie werd besloten het diertje op te vangen. Net zoals afgelopen jaar zal ook deze pup nauw te volgen zijn via de social media kanalen van het centrum.

De eerste opgevangen pup van deze winter heet Olaf en is gevonden op Vlieland. Na 24 uur observeren was duidelijk dat zijn moeder niet meer terug zou komen. In die 24 uur was hij van verre te horen. Volgens lokale zeehondenredder Willem hebben bewoners hem tot diep in de nacht horen roepen. De volgende ochtend trof Willem de pup aan terwijl deze probeerde te zogen bij een dood soortgenootje. Het was inmiddels wel duidelijk dat de moeder niet meer terug zou komen en hij werd daarom naar Pieterburen gebracht. Ook daar laat de pup nog steeds goed van zich horen.

Het stormachtige weer in combinatie met hoog water spoelde vele grijze zeehondenmoeders met pups van de hoge zandbanken en afgelegen gebieden op de eilanden. Veel van hen kwamen daardoor terecht op Vlieland. Een tiental pups overleefde dit niet en deze liggen nu verspreid over de stranden van Vlieland. Volgens het Zeehondencentrum is dit natuurlijk erg sneu voor de pups, maar niet ongewoon voor de tijd van het jaar. Wel zijn er zorgen over het feit dat de dieren nu op eilanden liggen, waar verstoring door voorbijgangers een groot probleem kan worden voor de pups en moeders die het wel hebben gered.

Alle opvangcentra en vrijwilligersorganisaties blijven daarom oproepen om zo veel mogelijk afstand te houden van zeehonden. Zo is op de veerboten van de rederijen TESO, Doeksen en Wagenborg een voorlichtingsfilmpje te zien dat duidelijk maakt wat er kan gebeuren bij verstoring. Deze voorlichting is onderdeel van de doorlopende campagne “maak van een gezonde pup geen wees”.

Voor Olaf is het vooralsnog goed afgelopen. In het Zeehondencentrum bleek dat hij nog maar enkele dagen oud was, want hij had zijn navelstreng nog. Daarnaast is één van zijn ogen licht ontstoken, waardoor hij voortdurend lijkt te knipogen. De verzorging en het herstel van Olaf is te volgen via de social media kanalen van het centrum. Extra bijzonder is dat Olaf zeer luidruchtig is, zoals te horen op onderstaand filmpje.

Cookieinstellingen