Rietproef in Lauwersmeer gaat definitief door

Foto: Archief HN

LAUWERSMEER – De zogenaamde rietproef in het Lauwersmeer gaat dit jaar door. Vanaf 15 februari zal het waterpeil in het Lauwersmeer ongeveer 40 centimeter hoger staan dan normaal. Deze veranderde waterstand moet een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van het riet.

Dinsdag hebben de provincies Groningen, Friesland, de betrokken waterschappen besloten dat de proef nu wordt uitgevoerd. Hiermee komt een einde aan een langslepende kwestie. Bieren vreesden last en schade van het experiment te hebben. In Zoutkamp stelde een groep bewoners dat de verhoging van het waterpeil tot natte voeten achter de dijk zou leiden. Het plan werd tot aan de Raad van State aangevochten, wat echter voor de klagers geen succes opleverde.

Het Lauwersmeer kampt met een structureel te laag waterpeil. Hierdoor kan riet niet gedijen wat weer gevolgen heeft voor vogels en vissen. Ook de afkalving van de oevers zou met een betere rietstand gediend zijn. Met de rietproef wil men er achter komen of en hoe het waterpeil van het Lauwersmeer invloed heeft de gewenste rietgroei.

Het waterschap Noorderzijlvest heeft dinsdag een monitoringsplan van de provincie Groningen goedgekeurd. Daarmee kan het een eventueel effect op het omliggende gebied in de gaten houden. De provincie Groningen heeft voor de rietproef een speciale schaderegeling in het leven geroepen en heeft toegezegd hier ruimhartig mee om te zullen gaan.

Cookieinstellingen