Besluit b&b in Onderdendam uitgesteld

Foto: HogelandNieuws

ONDERDENDAM – De gemeenteraad wilde er niet aan, de behandeling van het bestemmingsplan om in Onderdendam een logies met ontbijt te vestigen. De raadsleden waren te zeer onder de indruk van de bezwaren die bij het inspreekrondje naar voren werden gebracht.

Het plan is eenvoudig. De Stichting Oude Groninger Kerken is eigenaar van de kerk aan de Bedumerweg. Het gebouw is een typisch voorbeeld van de architectuur van de Amsterdamse School. Er komt in de kerk een museum dat aan deze bouwstijl is gewijd, met een restaurant. Om de exploitatie te versterken wil de Oude Kerkenstichting drie b&b eenheden achter de kerk gaan bouwen. Het is een kwestie uit de oude gemeente Bedum. Op tafel lag het voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen en de beoordeling van de ingediende bezwaren. En ook nog het feit dat in Onderdendam een stevige handtekeningenactie is gevoerd tegen het plan.

Inspreekster Samantha Benthem uit Onderdendam hield de raad voor dat de bezwaarmakers nooit serieus genomen zijn. vertelde dat de buurt al twee jaar vecht tegen de huisjes. ,,We werden niet op de hoogte gehouden, we hebben nooit iemand gezien of gehoord. Brieven werden niet beantwoord. En dat terwijl de gemeente wel in staat was op goed te overleggen met de Stichting Oude Groninger Kerken.” De bezwaren richten zich vooral tegen de te verwachten overlast, en de aantasting van het woongenot. En de administratieve overkill, zoals Benthem het zei: “Je kent als burger de procedures en de taal niet. Hoe kunnen jullie een besluit nemen zonder dat je alle meningen hebt gehoord? Kom bij ons op de koffie. Onze deur draait naar binnen.’’ De woorden van Benthem en ook die van mede-inspreekster Yfke Eijgelaar sloegen aan.

De CU, de SP, het CDA en GroenLinks wilden eerst de reactie van wethouder Dijkhuis op de betogen horen voordat ze een standpunt innamen. Eltjo Dijkhuis: “Uit de verslagen maak ik op dat in Bedum de bewoners van Onderdendam niet goed zijn meegenomen in de ontwikkeling van het plan. Dat had beter gemoeten. Eind vorig jaar is in Bedum een verklaring van geen bezwaar afgegeven en dat betekent dat de wettelijke procedure van bestemmingsplan, welstandsbeoordeling en bezwaren in werking treedt. Wij kunnen geen gegronde reden vinden om het plan te toetsen en af te keuren. Natuurlijk heb ik oog voor de emoties in deze kwestie, maar die hebben eerder in Bedum ook al geklonken.”

Voor Harry Woltjer (CU) was dit reden genoeg om te vragen het besluit over het voorstel uit te stellen. Als één fractie daarom vraagt, is het al genoeg. Hij kreeg bijval van onder andere de SP en het CDA. Henk Koopmans van het CDA: “Het plan is de mogelijkheid om een extra stip op de toeristische landkaart te zetten. Het besluit moeten we uitstellen om alles nog een keer tegen het licht te houden.”

Annemarie Smits (GroenLinks) voerde aan dat de Kerkenstichting al jaren bezig is met de herbestemming van het gebouw en dat er gesprekken met bewoners van Onderdendam zijn gevoerd die tot aanpassing van het plan hebben geleid. Toeristen naar het Hogeland trekken, hen vasthouden in de mooie dorpen en hen daar bestedingen laten doen, dat is juist wat we willen. Daarom zijn we vóór dit plan.”

Wethouder Dijkhuis voegde er nog aan toe: “We kunnen het besluit wel uitstellen, maar er zal weinig aan veranderen. De procedures zijn correct afgehandeld.”

Cookieinstellingen