Opinie: Probeert de gemeente Het Hogeland ons te misleiden?

Foto: Archief HN

In de Noorderkrant maakt het gemeentebestuur van Het Hogeland plannen voor het ophalen van het huisafval bekend en vraag de inwoners om reactie hierop. Jaap Klap zette zich achter het toetsenbord: “Een keukenafvalbakje hebben we al in de oude gemeente Winsum.”

 In de Noorderkrant van deze week staat een schema van vier alternatieven voor het inzamelen van afval. Er zijn vier varianten en bij de varianten worden heel nadrukkelijk 2, 3, 4 en 5 boompjes getoond. Hoe meer boompjes hoe beter het effect van de maatregel.

Variant 1 heeft 2 boompjes en variant 2 heeft 4 boompjes (even zonder de plus variant).

Het verschil is het aantal keren dat de containers geleegd worden en bij variant 2 wordt ook nog onderzoek gedaan naar ondergrondse papierbakken. De gemeente gaat ervan uit dat als de frequentie van het legen van de groene bak omhoog gaat dat dit invloed heeft op het scheiden van het afval. Ik vraag me af waar dit op gebaseerd is en of dit waar is.

“Onderzoek doen naar“ geeft geen duidelijkheid over wat er gaat gebeuren. Hoe kan dit als argument worden gebruikt in deze casus?

Waar aan voorbij wordt gegaan is dat in variant 1 de vuilnisauto 65 keer per jaar langs komt en bij variant 2 zelfs 69 keer. Dit lijkt mij gezien het aantal af te leggen kilometers en het optrekken en afremmen van de vuilnisauto’s een behoorlijke belasting voor het milieu.

In de huidige situatie komt de vuilnisauto (in de oude gemeente Winsum) maar 52 keer per jaar langs. Mijn conclusie is dat een misleidend aantal boompjes de bewoners moet overhalen voor variant 2 te kiezen, al dan niet in de plus variant.

Het aantal sterren voor het gemak komt ook een beetje vreemd over. De thuissituatie is als volgt. Je scheidt het afval en deponeert dit in de juiste container. Dit is niet anders dan de huidige situatie. Vervolgens zet je de container conform het ophaal schema bij de weg. Wat is nu het gemak of ongemak in deze handelingen?

Dan de Plus varianten. De BEST-tas. Als we van boeken af willen kunnen we ze inleveren bij de kringloop, goede doelen instellingen die er iets nuttigs mee kunnen doen of desnoods bij het oud papier.Speelgoed is ook in te leveren bij de kringloop of een instelling die zorgt voor verdeling onder minder bedeelden.

Textiel kunnen we kwijt in de inname bakken die op diverse plaatsen in de gemeente staan.

Elektrische apparaten leveren we in op de gemeente werf.

Klein chemisch afval is al goed geregeld.

Onderzoek naar ondergrondse papierbakken is niet nodig zolang we oud papier kunnen inleveren bij verenigingen.

Proefpakketten wasbare luiers kan nuttig zijn. Hier heb ik niet voldoende zicht op om een oordeel over te hebben.

Een keukenafvalbakje hebben we al in de oude gemeente Winsum.

Nee-Nee sticker. Geen idee wat dit toevoegt als het oud papier al afzonderlijk wordt ingeleverd.

Jaap Klap

 

 

Cookieinstellingen