Raad stemt in met regeling voor dorpenfonds

Foto:

HET HOGELAND – De bewoners van de dorpen in de gemeente Het Hogeland kunnen zich opmaken voor de subsidie aanvragen uit het dorpenfonds. De gemeenteraad heeft het voorstel hiervoor overgenomen.

Het dorpenfonds houdt in dat initiatiefnemers van activiteiten in dorpen een beroep kunnen doen op een subsidie van de gemeente. Daar staat per jaar maximaal een bedrag voor per dorp van 13.500 euro en 3,75 euro per inwoner. Het geld voor deze dorpsbudgetten komt uit de extra opbrengst van de OZB-belasting.

Wethouder Eltjo Dijkhuis stelde: “Dit is een moment van trots. Deze regeling geeft de nieuwe manier van omgaan met de dorpen. Wij blijven doen wat nu al met de dorpen doen. En daarnaast wordt het met deze regeling gemakkelijk om goede ideeën, mooie initiatieven te steunen. Gemakkelijk was geweest om geld uit te delen en dat bij de dorpsverenigingen te parkeren. En dan zien we wel wat er gebeurt. Nu kunnen we laagdrempelig, met een redelijk eenvoudige aanvraag beter recht doen aan initiatieven.”

Linda Visser haalde een punt binnen door aan te dringen op helderder formuleren van artikel van het voorstel waarin procedures en voorwaarden worden gesteld: “Dat moet smart, het is niet helder genoeg,” zei ze en ze kreeg de toezegging van Dijkhuis dat dit nog wordt aangepast.

De VVD-er Stefan van Keijzerswaard was wat geïrriteerd. De stukken waren niet compleet en pas op dinsdag kwam de laatste bijlage bij de raadsleden terecht voor de vergadering van woensdag. “Het gebeurt te vaak dat de stuken niet op tijd zijn en ik heb daar vaker wat over gezegd. Ik ben op dit moment er toe geneigd om de behandeling van het voorstel uit te stellen.” Volgens de procedureregels kan een raadslid de behandeling van een onderwerp uit laten stelen. Nadat burgemeester Henk Jan Bolding hem uitdrukkelijk toezegde dat het volledig en tijdig toesturen van de raadsstukken in de lijst van besluiten en toezeggingen wordt opgenomen en GB’er Roelf Torringa op de VVD’er een charme-offensief had losgelaten, zei Keijzerswaard: “De druk is zo hoog op mij dat ik toch akkoord ga. Het is een goede regeling die zo snel mogelijk moet ingaan.”

Cookieinstellingen