“School in Leens is brandveilig”

Foto: Draadloos

Er gaat een dingetje rond, en dat heet brandveiligheidsvergunning voor de nieuwe school in Leens. Wéken geleden stond-ie in de gemeentelijke mededelingen, de aanvraag voor de brandveiligheidsvergunning van het Integraal Kindcentrum zoals de aan het begin van het schooljaar geopende school heet. Tja, dat geeft wat rumoer, nietwaar, een school die de brandveiligheidsvergunning niet in orde zou hebben. Is ook niet leuk voor de school zelf, er staat dat de brandveiligheid nog niet in orde zou zijn.

Bij de opening van de gerenoveerde Regenboogschool in Bedum – ook al weken gelden – liepen we tegen de inspecteur brandveiligheid op, de man die inspecteert of panden wel brandveilig zijn. Hij legde uit dat hij – inspecteur zijnde – dergelijke projecten inspecteert, daar bemerkingen over maakt en een gebruiksvergunning afgeeft als het pand veilig is. Er moest nog een extra brandwerende deur worden aangebracht. Het is niet zo dat helemaal aan het eind van de bouw de inspecteur langskomt. Hij is daar in eerdere fasen van de bouw al bij betrokken en heeft een gebruikersvergunning afgegeven voor de school.

Aldus werd de gebruiksvergunning verleend.

Vorige week woensdag kwam SP-raadslid Sandra Herkströter op de vergunningenkwestie terug in de gemeenteraad. Dat siert haar en de SP, die oplettendheid. Zeker als het over brandveiligheidsvergunningen gaat kan men niet oplettend genoeg zijn. Ze zei dat ze er al eerder naar gevraagd had en wilde nu wel antwoord op haar vraag naar de brandveiligheidsvergunning. Hetgeen de burgemeester haar toezegde.

De branddeur in kwestie

Een woordvoerder van gemeente Het Hogeland legt de kwestie nog eens uit: “Het is bepaald niet ongebruikelijk dat de gebruiksvergunning wordt verleend na het in gebruik nemen van een pand. Dat is in Leens ook het geval. Dat is gebeurd in overleg met de brandweer. Die organisatie is in dit geval het bevoegd gezag. De brandweer heeft de situatie op verzoek van de gemeente bekeken en is akkoord gegaan met het gebruik van de nieuwbouw en de in het gemeentehuis gevestigde peuterspeelzaal en de kantoorruimte. De situatie is helemaal in lijn met het ingediende uitvoeringsvoorstel rond de brandveiligheid. Dat voorstel is door de brandweer goedgekeurd. De gebruiksvergunningsaanvraag is hier vervolgens weer in lijn mee. De constructie is puur uit praktische overwegingen tot stand gekomen. Er is niks illegaals aan en aan de brandveiligheid hoeft – zegt ook de brandweer – niet te worden getwijfeld. De school in Leens is brandveilig. Voor het hele complex wordt – als alle bouwwerkzaamheden achter de rug zijn – opnieuw een integrale gebruiksvergunning aangevraagd.”

De school is brandveilig. Dat is het allerbelangrijkste om te weten./BM

Cookieinstellingen