Korpsavond brandweer Baflo en Winsum in prachtige ambiance

Brandweerlieden kun je tegenkomen op de vreemdste plaatsen: in de natte, vieze berm van een weg, bij een gierkelder, in de modder, in een wolk van vette rook, in een weiland, op een spoorlijn, in hun ta-tie-ta-toe- auto’s, op de kazerne of in een hoogwerker om een schoorsteenbrand te blussen of een kat te bevrijden. In hun beschermende kleding met bijpassende helm en allerlei reddings attributen aan de riem of op de rug zien ze er vaak heel stoer uit.

Afgelopen vrijdag een heel ander gezicht, de mannen en vrouwen van de blusgroepen Winsum en Baflo hielden een gezamenlijke korpsavond in De Breedenborg bij Warffum. Gedoucht, haartjes keurig in model, schoenen gepoetst, strakke vouwen in de broek, smetteloos witte overhemden en … een deftig armkoord op de uniformjas: het zag er, zeker in deze ambiance, fantastisch uit.

Fester Klok opende het officiële gedeelte van de avond. Het gezelschap had toen al een heerlijk stamppotbuffet achter de knopen en enkele riemen waren al een gaatje losser gezet. Fester vertelde over De Breedenborg, de enorme brand die daar gewoekerd heeft, de herbouw en de huidige functie van de imposante borg.

Bijna-burgemeester Henk Jan Bolding sprak vervolgens het gezelschap toe.

Henk Jan Bolding:”Het is een voorrecht om bij jullie te gast te zijn. Niet alleen omdat ik vaak langs De Breedenborg rijd en nu een keer binnen mag zijn, maar vooral om mijn waardering voor wat jullie doen.” Bolding haalde het boek ‘De meeste mensen deugen’ aan. “In een tijd van tegenstellingen worden zaken vaak verkeerd geïnterpreteerd” aldus de burgemeester. Hij noemde voorbeelden van de ondergang van de Titanic en de vermeende plunderaars tijdens de overstromingen in Florida. “U bent een voorbeeld van mensen die deugen, die het hart op de juiste plaats hebben, die vrijwillig klaar staan voor de medemens.” Bolding ging even in op de WNRA (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren). Uw verslaggever ter plaatse kon de waterval van woorden niet helemaal volgen, maar de burgemeester pleitte voor een goede regeling. “Tegenover uw inzet moet waardering staan:

– waardering door beloning

– waardering door materieel

– waardering door- en van een goed geleide organisatie. Ik mag in dat kader wel zeggen dat we hier een veiligheidsregio hebben die er mag zijn.” De burgemeester besloot met:” Het Hogeland is groot geworden en misschien is er meer bestuurlijke afstand, maar dat doet niets af aan de enorme waardering die ik voor u en uw werk heb.”

Martijn Wevers en Henk Jan Bolding

 

Ook Martijn Wevers, de nieuwe teamleider gebied Noord-West, sprak de manschappen toe. Wevers ging in op het belangrijkste aspect van het brandweerwerk.

Wevers:”Brandweerwerk is teamwerk.

– Je wilt iets doen voor de maatschappij.

– Je moet het goed hebben met elkaar

– Je partner/ gezin (de stille kant van de brandweer) moet er 100% achter staan

– Je werkgever moet er maar mee akkoord gaan dat als de pieper gaat er ineens een onbezette plaats is.”

Wevers blikte ook vooruit op de komende tijd: de overdracht van de nieuwe brandweerauto voor Winsum en de ontwikkeling van de nieuwe kazerne in Baflo. De teamleider is tevreden over de opbouw van de groepen. Een mooie mix van ervaring en enthousiasme.

De nieuwe brandweerauto voor Winsum

 

Na de toespraken werden een aantal brandweerlieden in het zonnetje gezet.

Ploegchef Baflo Egbert van der Veen feliciteerde Adriaan Bregman met het diploma Manschap A, Eddy de Noord met zijn chauffeursdiploma en Barteld Brondsema met zijn bevelvoerdersdiploma.

Ploegchef Winsum Yuri de Meijer feliciteerde Lars van der Meulen met het diploma Manschap A, Simon Smit met het diploma Manschap A en Gose Wiersum met het diploma Voertuigbediende C.

Paul Dijkstra, Barteld Brondsema, Jaap Willemsen en Martijn Hulsinga kregen door de burgemeester een medaille opgespeld voor 12,5 jaar dienst.

Om te benadrukken hoe belangrijk het ’thuisfront’ is, werden er op een mooie plaats een aantal galafoto’s gemaakt. (zie serie boven de tekst)

Na het officiële gedeelte was het tijd om de uniformen te vervangen door vrijetijds-kleding,  de kelen te smeren en mee te blèren met zanger Erwin de Vries en DJ Kees

 

Tekst en (slechte) foto: Cees van de Meent

Cookieinstellingen