Eerste Colourful Magazine

Foto: Peter Russchen

HET HOGELAND – Dinsdag 7 januari is er een feestelijk moment in de sporthal van Leens tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Deelnemers van Stichting Colourful Het Hogeland overhandigen dan het eerste exemplaar van het Colourful Magazine aan wethouder Mariette de Visser. Het magazine laat zien hoe ontmoetingen van mensen met verschillende culturen kunnen leiden tot echt contact.

De burgemeester, wethouders, vrijwilligers en andere betrokken burgers vertellen ieder in een paar woorden wat Stichting Colourful Het Hogeland voor hen betekent. Colourful Het Hogeland blijkt een succesformule om mensen zich thuis te laten voelen in hun nieuwe land. Het jaarmagazine staat vol mooie verhalen en ervaringen.

Ontmoeting, daar begint het mee. “Onbekend maakt onbemind”, zegt voorzitter Rinze Kramer. ”Door mensen elkaar te laten ontmoeten, elkaars verhalen te horen, creëer je begrip.” Daarom organiseert Colourful Het Hogeland in de dorpen het hele jaar activiteiten voor autochtone en allochtone inwoners. Met elkaar muziek maken, koken, knutselen of sporten, zoals zwemles of samen meedoen aan een hardloopwedstrijd.

Drempel

“De drempel om met een onbekende een praatje te maken is vaak hoog”, is de ervaring van coördinator Jenny van der Werf. Als je niet direct ziet dat iemand van elders komt, valt het misschien nog mee. Jenny van der Werf: “Maar als je ook nog een taalbarrière vermoedt, vind je het vaak al veel moeilijker.” Rinze Kramer: “Je zegt toch wat minder snel ‘moi’.” Van der Werf: “Bedenk ook eens hoe hoog die drempel voor die ander zal zijn.”

Rinze Kramer: “Het eerste contact is heel belangrijk. Als mensen elkaar bij een activiteit hebben onmoet, is het ijs al gebroken. Daarna groeten ze op straat of beginnen een praatje. Je fietst voorbij en zwaait even. Dat lijkt klein, maar voelt al zo anders. Van daaruit kan ook meer ontstaan. Zo kwamen mensen er bij Colourful Het Hogeland achter dat ze achterburen waren. Zij hebben nu een mooi contact.”

Het is immers niet één grote groep, benadrukken Kramer en Van der Werf. “Het gaat om mensen die bij elkaar in de buurt wonen. De doelgroep, dat zijn we met ons allen. Wat de reden ook is waarom nieuwkomers hier zijn: wie hier woont, moet kunnen meedoen.”

Koken en eten verbindt

Van alle activiteiten blijkt vooral koken heel goed te werken. Kookworkshops bijvoorbeeld of met een eetstand naar evenementen als Op Roakeldeis of kunst- en cultuurmarkten, waar deelnemers gerechten aanbieden uit hun geboorteland. Sinds de aanschaf van mobiele keukenapparatuur is dit veel makkelijker. Dat kon dankzij bijdragen van Gemeente Het Hogeland, Het Oranjefonds en het Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma van de NAM. Jenny van der Werf: “Samen koken en eten verbindt. Je leert elkaar en elkaars cultuur kennen. En als anderen het lekker vinden, voel je je trots.”

Gelijkwaardig

Zulke evenementen leveren regelmatig enthousiaste vrijwilligers op. “En wie de ene keer deelnemer is, kan gerust vrijwilliger zijn bij een andere activiteit. Veel projecten bieden hulp. Dit is op basis van gelijkwaardigheid.”

De vrijwilligers zijn zeer welkom. Begonnen als Colourful Bedum, is de stichting met de gemeentelijke herindeling meegegroeid tot de vijf keer zo grote gemeente Het Hogeland. Een kennismakingsgesprek met iedere vrijwilliger of deelnemer lukt coördinator Van der Werf niet meer. “We gaan misschien werken met zelfsturende teams per soort activiteit.”

Van verschillende kanten is er belangstelling voor Colourful Het Hogeland. Kleurrijk Haren is erdoor geïnspireerd en er zijn gesprekken in meer gemeenten. Ook vragen culturele evenementen via Colourful naar muzikanten. Ontmoeten, meedoen: Colourful Het Hogeland werkt. Enkele reacties in het magazine: “Het brengt verschillende kleuren en smaken bij elkaar”, “We hebben plezier met en om elkaar” en “Het helpt mensen om zich thuis te voelen.” Toen twee allochtone mannen de Bedumer Winterloop hadden volbracht, zeiden ze trots en voldaan: “Nu zijn we echte Bedumers”.

Het Colourful magazine wordt verspreid bij de nieuwjaarsreceptie en vanaf week twee via de plaatselijke bibliotheken en is mogelijk gemaakt door Rotaryclub Uithuizen-Het Hogeland.

Reacties