Hapjes en Sapjes: het oude jaar verbleekt al

Foto: Berto Merx

Naarmate het nieuwe jaar vordert, des te meer verbleekt 2019. Dat gevoel brengt ons steeds meer tot het mijden van nieuwjaarsrecepties. Behalve één, die van het gemeentebestuur.

En zo kwamen we in Leens, in de sporthal om er als burger tout le beau monde die er toe doet te ontmoeten, want het is fijn om te weten wie er over de belastingen op je huis, je riool en je kliko beslist. Want die rekeningen verbleken niet, naarmate de tijd vordert.

Meteen met de deur in huis. Wat was die sporthal fraai aangekleed, we waanden ons in een balzaal in Wenen, met twikkeldinkelflonkende kroonluchters, fraaie draperieën, en hapjes en sapjes rijkelijk onder handbereik. Complimenten doen geen recht aan de prestaties van de ambtenaren – ofzo – die dit hebben voorbereid. Van dezelfde orde was de geluidsvoorziening, in handen van – Read That Name! – het Winsumse bedrijf SportsCom van Richard Beerenboom, een topper op de sportwedstrijden op nationaal niveau!

Wie zagen we er nog meer? Linda Visser, fractievoorzitter van de SP, blakend van het zelfvertrouwen waarmee ze de zaak van de burgers die lijden onder de neo-liberalistische horror van het overheidsbeleid opneemt. Een oude, toch wel weer gedateerde socialistische wijze van zeggen leert ons: “Zo’n rebelse meid is een parel in de sociale strijd.” Eén, is genoeg, niet méér. En daar ontwaren we Mädi Cleerdin, der PvdA, de Zuurdijkse, eerste vrouw die voorzitter is van een biljartclub die net de organisatie van een toptoernooi in village de billard Den Andel achter zich heeft en daar ook onder de toppers van die sport verkeerde. Wat ons allemaal nodeloos afleidt van het optreden van Merulsa, een jonge singer-songwritster uit Uithuizen, die als een jonge Joan Baez, maar wat een jeunesse dorée, twee songs brengt. Extra complimenten voor de jonge zangeres die ook keepster is bij de voetbalclub Noordpool UFC, zijn niet nodig.

Wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen) presenteert met een héél komische sketch het Dorpenfonds, een stimulator – financieel – voor dorpsbewoners om initiatieven te nemen. Da’s allemaal politiek, mensen, maar het moet gezegd: Die Dijkhuis heeft met z’n dorpenfonds een bestuurlijke innovatie tot stand gebracht. Net als wethouder Mariette de Visser (PvdA) die een OV-kaart voor minima ontwikkelt. Er gebeuren waarlijk vernieuwende dingen op het Hoogeland.

Op welk feestje, fuifje of receptie dan ook, ga altijd naar buiten. Daar staan de rokers, een apart slag, uiterst minzaam, vriendelijk en goed gemutst want net een shot nicotine en nog honderd andere ertsen, mineralen en andere grondstoffen in hun lijf opgenomen. En wat ontwaren we? Stefan van Keijzerswaard (der VVD) in conclaaf met Rose-Marie Zuidema. Wat heeft dat te betekenen? Niets. Ze halen gedeelde herinneringen op aan Bois-le-Duc, in het Brabants is dat Den Bosch.

Rinze Kramer, voorzitter van Plein de Couleurs,  in het Nederlands Colourful Het Hogeland, is in z’n nopjes. Zojuist is het magazine van zijn organisatie gepresenteerd door de gehele tablaux de la troupe. Afijn, ze waren er allemaal, de partijbaronnen, de voorzitters en andere Hogelanders die er toe doen, zelfs Prins Jan V en zijn carnavalse hofhouding uit Kloosterburen. En zeker niet te vergeten: Henk Sok (minder bekend buiten Winsum) en Joop Veldhuis (van Sporthuis Winsum, de enige sportzaak in de hoge regio), de mannen van de Ondernemers Vereniging Winsum, zij waren de rivier overgestoken om bij het feestje van de influencers te zijn. Maar die twee zien we maandag weer, bij de eigen nieuwjaarsreceptie van de Winsumer ondernemers.

Het oude jaar verbleekt, mensen komen en gaan voorbij. Maar gelukkig zongen we allen uit  volle borst: “Van Lauwerszee tot Dollard tou…” Een afstand die zo ongeveer weer identiek is aan de lengte van ons aller gemeente Het Hogeland.

Berto Merx

Reacties