Onthulling replica schuilplaatsverleners in Marciaborg

Foto: HogelandNieuws

RASQUERT – Enkele jaren geleden stelde Ulfert Molenhuis uit Groningen een replica van schuilplaatsverleners beschikbaar aan de Algemene Oranjevereniging Baflo, die vervolgens op zoek is gegaan naar een geschikte locatie in het dorp. In overleg met de directies van de plaatselijke basisscholen Noordewier en Ichthus krijgt de replica een plek in de Marciaborg aan de Meijmaweg te Rasquert.

De bekende kunstenaar Eric Claus maakte het kunstwerk als een eerbetoon aan schuilplaats-verleners in Nederland, die met gevaar voor eigen leven onderduikers een schuilplaats boden tegen de Duitsers die in Tweede Wereldoorlog ons land bezet hebben gehouden. Er is een grote groep Nederlanders actief geweest, die juist in alle stilte opereerde en toch ook heel effectief van enkele honderdduizenden het leven heeft gered: onderduikers waren o.a. gezochte verzetsmensen, politieke en kerkelijke leiders, leraren en studenten, die weigerden de solidariteitsverklaring te ondertekenen, joden, opgeroepen dwangarbeiders en neergeschoten vliegtuigbemanningen. Ook in Baflo waren er veel mensen die onderduikers in huis hadden, waaronder brandstofhandelaar Jan de Witt in de Laurentiusstraat. Deze helden en verzetsstrijders, zoals schoolmeester Vonk, worden nu ook jaarlijks in Baflo herdacht tijdens de dodenherdenking.

De onthulling zal plaatsvinden op donderdag 23 januari a.s. om 13.00 uur. De leerlingen van de beide scholen zullen hierbij ook aanwezig zijn, eveneens een aantal genodigden.

Reacties