Lezing over de geestelijke vader van Pietje Bell

Foto: HogelandNieuws

WINSUM – Jan Maliepaard verzorgt zondag 26 januari in het KinderBoekenHuis een lezing over de biografie ‘Dát is Pietje Bell! Het geheime leven van Chris van Abkoude.’ In deze lezing vertelt Maliepaard over zijn decennialange speurtocht naar het bewogen leven van de avontuurlijkste en meest controversiële schrijver van onze vaderlandse kinderliteratuur.

Wat bezielde de sociaal bewogen Rotterdammer Chris van Abkoude om begin vorige eeuw een kinderboek te schrijven waarmee hij bijna alle volwassenen tegen zich in het harnas joeg? Pietje Bell verscheen in 1914 en was vanaf dag één enorm populair onder de jonge lezers, net als het later verschenen Kruimeltje. Ruim honderd jaar later behoren deze legendarische kinderboeken tot het literaire erfgoed van ons land, maar over de revolutionaire schrijver was veel minder bekend. Jan Maliepaard schreef een spraakmakende biografie over het bijzondere leven en werk van Chris van Abkoude vanaf zijn geboorte in 1880 te Rotterdam tot zijn dood in 1960 in de Verenigde Staten. Op meeslepende wijze schetst hij een onthutsend beeld van een sociaal bewogen jonge onderwijzer die door een opeenstapeling van teleurstellingen zijn beroep, zijn geliefde geboortestad, zijn vaderland en uiteindelijk zelfs de ‘wereld der volwassenen’ de rug toekeerde.

Jan Maliepaard

De lezing start om 15.00u in het KinderBoekenHuis, Kerkpad 2 9951 EP Winsum. Toegangsprijs is 5,00 euro (inclusief koffie, thee of frisdrank). Reserveren is wegens een beperkt aantal plaatsen verplicht: [email protected] of 06 14 15 82 07

Reacties