Koninklijke erepenning christelijke muziekvereniging De Bazuin Winsum

Foto: J.R. de Haas

WINSUM – Burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland reikte op zaterdag 11 januari een Koninklijke erepenning uit aan de christelijke muziekvereniging ‘De Bazuin’ uit Winsum. De uitreiking vond plaats tijdens het jubileumconcert dat ‘De Bazuin’ in het kader van het 100-jarige bestaan gaf in De Poort in Winsum.

De basis voor de vereniging werd op 14 januari 1920 in de Gereformeerde school in het dorp gelegd. Op initiatief van smid Geert Jan Hoeksema besloot een aantal Winsumers tot de oprichting van een muziekvereniging voor de Gereformeerde zuil in Winsum. Met ‘Triton’, dat al in 1888 werd opgericht, werden de andere Winsumers muzikaal bediend.

Het eerste concert werd ruim een jaar na de oprichting gegeven. De vereniging kende een gestage groei en werd een begrip in het dorp. Van 1942 tot de bevrijding in april 1945 leidde ‘De Bazuin’ een slapend bestaan; de vereniging werd door de bezetter verboden omdat het bestuur weigerde aansluiting te zoeken bij door de Duitsers ingesteld Kunst- en Cultuurkamer.

In de na-oorlogse jaren kende de vereniging een bloeiperiode. ‘De Bazuin’ behaalde prijzen tijdens concoursen in onder meer Groningen en Rotterdam. In Winsum en omliggende dorpen werden met regelmaat concerten gegeven.

‘De Bazuin’ telt nu rond de 100 leden. Die zijn actief in het ‘Groot orkest’, dat onder leiding staat van dirigent Henk Smit uit Middelstum, en ‘Twister’, het opleidingsorkest dat wordt geleid door dirigent Stefan de Groot. De opleidingen van de leden worden door ‘De Bazuin’ zelf verzorgd. Leden van ‘De Bazuin’ zijn ook actief in het dweilorkest ‘De Boogbloazers oet Winzum’.

Burgemeester Henk Jan Bolding prees in zijn toespraak de langdurige bindende kracht van de vereniging: “De Bazuin is honderd jaar oud maar er is geen spoor van slijtage te bekennen. Dat is te danken aan een bestuur dat met de tijd weet mee te gaan. Dat is te danken aan leden die enthousiast ambassadeur van ‘hun kluppie’ zijn. En die er zo voor zorgen dat vers bloed gegarandeerd is. Dat is óók te danken aan de Winsumer samenleving. Die op allerlei manieren open staat voor de verrichtingen van ‘De Bazuin’. De vereniging hoort bij Winsum zoals de Jeneverbrug, De Boog en de twee molens dat ook al jaren lang doen.”

Over het Koninklijke eerbetoon melde Bolding het volgende: “De penning is een welverdiende, vorstelijke bekroning op honderd jaar muziek, cultuur, bruis en binding van, voor én door Winsumers. Van harte gefeliciteerd! En houd ‘De Bazuin’ ook de komende honderd jaar daar waar de vereniging staat en altijd heeft gestaan: middenin de Winsumer samenleving. Succes daarmee!”

https://youtu.be/gyblBKsfIRU

Reacties