Muzikaal feest als begin van de cultuurdorpen Leens en Uithuizermeeden

Fanfare Soli Deo Gloria
Foto: Berto Merx

UITHUIZERMEEDEN – Omringd door de fanfare en malletband Soli Deo Gloria, de majorettes van de Eemskapel Roodeschool en het Stad Groningse koor Vals Alarm gaf wethouder Eltjo Dijkhuis zaterdagavond het officiële startschot voor de cultuurdorpen Leens en Uithuizermeeden.

De cultuurdorpen maken deel uit van het cultuurplan van de gemeente Het Hogeland. Jaarlijks worden twee dorpen aangewezen die een subsidie van 1500 euro krijgen. Hiermee moeten ze het rijke culturele landschap van de gemeente op de kaart zetten. Het is een stimuleringspremie. Wethouder Dijkhuis riep de gezelschappen, de clubs in de dorpen op om naar buiten te treden: Zoek elkaar op, werk samen en versterk elkaar, was zijn boodschap. Er is een boekje gemaakt waarin de twee dorpen zich met hun activiteiten etaleren.

De majorettes in actie

Het nieuwjaarsconcert van Soli Deo Gloria (SDG) was uitgekozen als moment om de toekenning van de subsidie aan de twee dorpen te markeren. Het ontmoetingscentrum Het Anker in Uithuizermeeden was met zo’n 180 bezoekers afgeladen vol. SDG presenteerde een mooi concert van herkenbaar repertoire, zoals een stuk als ‘John Cleveland College Band’. Het is toch wel verrassend trouwens hoeveel stukken uit grote musicals zijn gearrangeerd voor fanfare. De slagwerkgroep van SDG als steelband liet op de olievaten even horen dat men ook op dit Caribisch instrument een slagje kan slaan. De majorette&twirl-groep uit Roodeschool bracht enkele nummers die het feestelijke concert een lichte toets gaven.

Trudy Veldhuis

Het verrassende element was het optreden van het koor Vals Alarm. Zij brachten enkele liederen van de musical die in het voorjaar in première gaat in het Grand Theater in Groningen. Daarnaast zongen ze ook bekende liederen. Soliste Trudy Veldhuis bracht een song uit The Sound of Music en zij mocht er het toch zwaarste applaus van de avond voor incasseren.

Volle bak in Het Anker

De avond zelf was een toonbeeld van samenwerking, van fanfare die het koor begeleidt, majorettes die dansen op muziek van de fanfare, een slagwerkgroep die zelfstandig musiceert. Het was avondje met amateurkunst op hoog niveau.

Reacties