Hapjes en sapjes: Winsum heeft bruisende ondernemers

Ondernemersvoorzitter Henk Sok en wethouder Blok toasten.
Foto: Berto Merx

Je kunt het wenden of keren, maar een feit is dat de Ondernemers Vereniging Winsum een superbe prestatie heeft geleverd: 3.500 euro mocht Wieb Roffel, acquisiteur (dat is Frans voor geldinzamelaar) van de Voedselbank in ontvangst nemen. Petje af voor het team van AH-baas Wouter Jansen dat vorig jaar nog 2.500 euro met de Adventskalenderactie wist te behalen.

Wouter Jansen (r) overhandigt Wieb Roffel de cheque

Dit jaar 1.000 ballen méér. Kom op, vrienden, volgend jaar 500 erbij voor het goede doel. We zijn op de nieuwjaarsreceptie van de ondernemersvereniging in het gerieflijke etablissement De Hoogte waar Klaas Brouwer met Janny Vogel de hapjes en de sapjes – kwaliteit: hors catégorie – serveren en presenteren. Wat kan er dan nog mis gaan?

De eerste vraag: wie wordt voorzitter van het Ondernemersplatform van de gemeente Het Hogeland? Jakob Roorda, de chef-de file van Bedumse ondernemers laat ons weten dat het slechts een kwestie is van “er een klap op geven.” De Winsumer ondernemersvoorzitter Henk Sok meldt: “Hij staat dáár….we zullen hem dadelijk vol voeren en dan zet-ie zijn handtekening wel.” Welingelicht vernemen we dat Jacob Kamst het niet wordt en dat het een buitenstaander – uit Groningen Stad – is.

Toch zeker zestig aanwezigen luisteren naar de speech van de ondernemersvoorzitter.

Het bruist in Winsum. Otto Mekel, de éminence grise van de media-ondernemingen in Winsum (van De Wiekslag), meldt ons dat het feit dat de gemeentemededelingen niet meer in de Wiekslag staan en sedert de geboorte van de gemeente Het Hogeland in De Noorderkrant van het octopusachtig noordelijk concern NDC worden gepubliceerd, er toe heeft geleidt dat hij desondanks “niet ontevreden” is over de resultaten van zijn bedrijf. Noem één blad dat niet bij die NDG wordt gedrukt, met uitzondering van ons aller Ommelander Courant, vooral bekend van het eindeloze getwittereer der heren redacteuren, dus.

Waar is de enige echte Bekende Winsumer, Johan van der Beek, van La Maison de Fromage et de Noix, want de naam van zijn zaak aan de Hoofdstraat O. is zo moeilijk te spellen in het Nederlands, dus, die Winsum waarlijk op de kaart van Nederland tussen Vaals en Roodeschool heeft gezet in Heel Holland Bakt van onze geliefde Omroep Max. Helaas, hij we mochten hem niet ontwaren. Er is nog een bekende Winsumer, maar daar hebben we even niet de naam van paraat.

Zeker opkomende Bekende Winsumer is Gijs van Rhijn, wonend op de staatsboslijke résidence Maarhuizen die een lommerrijke culturele biotoop moet worden. Men kan zeggen wat men wil, maar die Gijs is een aanwinst in het prááátprogram van RTV Noord. De theatermaker gaat en route met een kinderprogramma ‘De wolf en de zeven’ en werkt aan een project met het Noord Nederlands Orkest en jonge singer-songwriters in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid. Ha, cross-over cultuur, daar zijn we dol op. En cultuurwethouder Eltjo Dijkhuis vast ook.

Voor het eerst waren ze er, Renze de Graaf en Mirjam Zachrisson van NomNom Design, sedert april in Winsum gevestigd op de zolder van het Jacobijnenhuis. Daarvoor zat het bedrijf in Onderdendam en nog ergens ter plattelande: “In Winsum zitten we onder de bedrijvigheid,” laten ze weten. En dat is wel goed voor een bedrijf dat winkelinterieuren ontwerpt, in Nederland, België en Duitsland. Ha, een bedrijf erbij in Winsum, met de allure vergelijkbaar met SportsCom van de altijd innemende en vrindelijke Richard Beerenboom. Mirjam heeft nog een compliment. “We zitten boven de beste bakker van de regio, bakkerij Rutgers.” Remmie en Natasja, uitbaters van café-bar The Jolly Cat, melden ons dat de naamsverandering van het etablissement aan het dorpsplein goed is aangeslagen. Ze kregen er alleen maar positieve reacties op. Dat is heel mooi, want een sterk merk veranderen, kan zeer risicovol zijn.

En je ontkomt er niet aan, aan de wielersport. Zie daar is Koos Stevens. Koos wie….? De man die tussen 1975 en 2000 in het Nieuwsblad van het Noorden over het noordelijke wielrennen schreef. Pas op mensen, er is een verschil tussen wielrenners en MAMIL’s. dat zijn middle aged man in lycra op veel te dure fietsen en die nauwelijks een deuk in een pakje boter trappen. Koos Schreef ook nog voor het oude Wielerrevue, het blad van de Bond. Ach, hadden we de tijd maar terug dat het wielrennen in de noordelijke media nog een – zelfs – bescheiden plaatsje innam.

We ontwaren burgemeester Henk Jan Bolding – hij kan net even tijd vrij maken tussen al die ridderorders uitreiken door – en Winsumer eigenste wethouder Harmannus Blok, hij wenste de ondernemers ondernemers geluk toe. En de ChristenUnie kopstukken Bernd de Jong en Nannet Gijzen en zeker niet te vergeten het rode geweten van Winsum en zo nodig verder Jan Willem Nanninga (het gaat over de PvdA). En Geert te Velde, centrummanager voor de kernen van Winsum en Uithuizen en Frank Rozema projectleider centrumplan en Het Aanleg. Die mannen gaan over miljoenen. En er waren ook ambtenaren. Zelfs de Winsumer Kerstman was er. Niet in rood-wit kostuum met grijs-zilveren baard maar vermomd in een burgerkloffie en hipster baardje. We willen niet flauw doen, maar kan de binnen de ondernemerskring toch zeer invloedrijke Joop Veldhuis van Sporthuis Winsum er s’il vous plaît voor zorgen dat die man gewoon in zijn rood-witte werkkleding blijft en idem voor dat baardje.

Willem Vos

Yvonne Schuuring en Willem Vos van Samenloop voor Hoop Hogeland zijn er ook in de rode jekkers. Het is de organisatie die op 19 en 20 juni een 24-uurs wandelestafettetocht organiseert waarvan de opbrengst is bestemd voor de kankerbestrijding. Goede berichten: Univé zet voor de organisatie het personeel in. De jonge ouderen achter de goede doelenactie Het Glazenhuis Winsum gaan weer actief worden en ondersteunen de actie en de Ollerommer Burdy – hét Feestbeest oet Grunn – zal jingles inzingen, wat alles nog interessanter maakt voor sponsoren. Op dit moment hebben zich 22 teams opgegeven, de organisatie heeft de ambitie dat het er 50 worden.

Het bruist in Winsum, zo houdt voorzitter Henk Sok ons voor. Hij heeft een gelukwens voor Piet Hijlkema die zijn bedrijf verplaatst naar de Hoofdstraat Obergum; in het huidige pand aan de Geert Reindersstraat komen vier appartementen (maar dat wist iedereen al, Henk). Grote plannen zijn in uitvoering, grote plannen in de maak, de economie trekt aan. Wel heeft Sok nog een klacht: de commissies van de ondernemersvereniging willen graag méér feed-back van de ondernemers over de activiteiten en plannen. Oh ja, de ondernemersvereniging is op zoek naar bestuursleden: “Een goede secretaresse, dat zou niet verkeerd zijn.” Henk Sok zou Henk Sok niet zijn als hij niet aan zou dringen op aanpakken, plannen doorzetten. “Aan de slag mensen, er moet reuring in het dorp komen, dan komt men naar Winsum toe en daar kunnen wij aan verdienen.”

Daar moet op getoast worden!

Berto Merx

Reacties