Het is politiek druk in Onderdendam

Foto: Archief HN

ONDERDENDAM – Het is politiek héél druk in Onderdendam. De PvdA en ChristenUnie zijn al op bezoek geweest bij de tegenstanders van het plan van de Stichting Oude Groninger Kerken om een logies & ontbijt te verwezenlijken achter de monumentale kerk.

Het gemeentebestuur moet hiervoor een verklaring van geen bedenking afgeven. De Oude Kerkenstichting, sinds 2015 eigenaar van het complex, is een aantal jaren bezig om de voormalige gereformeerde kerk in Onderdendam om te bouwen tot een museum-monument van de bouwstijl van de Amsterdamse School. In dat streven past het dan om aan de achterkant van het complex, de westkant, een B&B in te richten. Dat maakt het geheel toeristisch aantrekkelijker. De gemeenteraad nam eerder het besluit om het voorstel van b. en w. om een verklaring van geen bezwaar af te geven, uit te stellen. Deze verklaring is juridisch een lichte vorm van aanpassing van het bestemmingsplan. Deze verklaring is nodig zodat de Stichting Oude Groninger Kerken Groninger een bouwvergunning kan aanvragen.

Het voorstel werd aangehouden omdat een aantal fracties onder de indruk waren van de inspreeksters uit Onderdendam die zich beklaagden over het feit dat ze in de loop van de procedure zo slecht gehoord zouden zijn. En bovendien hadden ze een enorme berg handtekeningen bij zich van inwoners van Onderdendam die tegen het plan zijn. Een aantal raadsleden wilde zich ter plekke beter informeren en ging in op de uitnodiging van inspreekster Samantha Benthem: “De koffie staat klaar.” Voor vanavond staat bij Samantha de koffie gereed voor de SP. Met het CDA moet nog de afspraak worden gemaakt.

Het gemeentebestuur handhaaft het oude voorstel, dat overigens een erfstuk is uit de inboedel van de gemeente Bedum. De raad van Bedum gaf in september 2018 een voorlopige verklaring van geen bezwaar af. Het college heeft de bewaren tegen het voorstel tegen het licht gehouden en dan is het een bestuursrechtelijke zaak waar de raad zich over moet uitspreken. Samantha Benthem zegt: “Juridisch zit het voorstel goed in elkaar. We zijn wat laat gehoord met onze bezwaren. De ruimte achter de kerk waar de B&B moet komen is erg krap, daar ga je toch niet inzitten. Maar ja, dat is een keuze die toeristen zelf maken.”

Jan Wilem Nanninga, fractievoorzitter van de PvdA, houdt het kruit nog droog en wil nog niets zeggen over het standpunt dat de PvdA zal innemen. Bernd de Jong, fractievoorzitter van de CU, laat weten dat men vanavond over de kwestie vergadert. Hoewel men er bij GemeenteBelangen nog niet geheel uit is, zal deze partij waarschijnlijk het standpunt innemen dat de verklaring van geen bezwaar wel wordt afgegeven./BM

Cookieinstellingen