Dorpsgidsen van Winsum wachten op de toeristen

Het korps dorpsgidsen.
Het korps dorpsgidsen.
Foto: Berto Merx

WINSUM – Wat is het mooiste plekje van Winsum? Ite Wieringa, kersverse dorpsgids, weet het zeker: “De Boog, met dat prachtig uitzicht over het Winsumerdiep.” Hij is éen van de vrijwilligers die komende zomer toeristen de mooiste kanten van Winsum laten zien.

Het was een klein feest, gisteravond, bij restaurant De Jongens uit de Buurt. De werkgroep toerisme van de Ondernemersvereniging Winsum reikte 17 gidsen formeel het diploma uit ter afronding van hun opleiding. Vanaf april tot en met september zullen ze iedere zaterdag om half elf een dorpswandeling begeleiden van ongeveer een uur. Vertrek vanaf camping Marenland. Henk Sok, voorzitter van de OVW, zei het mooi: “Wat we doen heeft uiteindelijk met maar een ding te maken: echte liefde voor Winsum. De helft van de Winsumers weet niet hoe mooi ons dorp is.”

Het doel van de dorpswandelingen, Sok laat er geen misverstand over bestaan, is mensen naar het dorp trekken en vast te houden. Net zo als de plannen voor het centrum van Winsum, voor Het Aanleg, het vertegenwoordigd zijn in allerlei clubs en overleggen, gericht zijn op dat doel. De activiteiten van de werkgroep toerisme zijn er om eerst daadwerkelijk de zaken voor Winsum te behartigen. “We hebben al mooie dingen. We participeren in de stichting promotie Waddenland, het aanlichten van typerende gebouwen is begonnen, een brochure met 9 trips vanuit Winsum is er, de Highland Games die uitgebreid worden, de dorpsgidsen en de wandelroutes,” zo vatte Sok de activiteiten samen. “Ga door met concrete dingen, geen nota’s en vage plannen schrijven. Maar laat je niet beperken, kom met ideeën, dan zien we wel of het uitvoerbaar is.” De OVW gaat zich ook méér bezig houden met het binnen halen van subsidies. Sok: ”Laat je niet beperken, geld speelt geen rol bij het op de kaart zetten van Winsum.”

Jan Bijsterveld.

Aan Joop Haak van de Winsumer historische vereniging en cursusleider, de eer om de 16 gidsen het diploma uit te reiken (één kon niet aanwezig zijn). Peterina Geertsema, voorzitter van de werkgroep toerisme, had voor iedere gids een geplastificeerd exemplaar van de hoogtekaart van het dorp. Het is gewoon goed om de hoogteverschillen nauwkeurig te weten. Jan Bijsterveld zorgde voor een causerie met foto’s over het stukje Winsum aan het begin van de Schouwerzijlsterweg waar de familie Timmer jarenlang grafkelders en septic tanks van beton vervaardigde. Wat onder de aanwezige gidsen weer een reeks detail-vragen opriep.

Ze zijn er klaar voor, die gidsen. Het mooiste plekje van Jan Bijsterveld? “Het hofje achter het voormalig armenhuis, dat witte gebouw aan de Onderdendamsterweg. Niemand kent het, je kunt er ook niet in. Een top-plek.”/BM

Cookieinstellingen