Gemeentelijke Holocaustherdenking en onthulling kunstwerk ‘Levenslicht’

Foto: DWDD.

WINSUM – Op maandag 27 januari vindt de gemeentelijke Holocaustherdenking plaats in Winsum. Dan worden Joden, Roma en Sinti herdacht die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten onder het nazi-regime.

Burgemeester Henk Jan Bolding houdt een korte toespraak. Daarna wordt een gedicht voorgedragen door Jantje Koning, secretaris van dorpsbelangen Leens. Vervolgens worden de namen van de 218 Holocaustslachtoffers voorgelezen door vertegenwoordigers van de herdenkingscomités in de gemeente Het Hogeland.

Tijdens de herdenking wordt het monument ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld. Met dit tijdelijke monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei de aandacht vestigen op het feit dat de vervolgde bevolkingsgroepen uit het hele land afkomstig waren. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen worden verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden.

De stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna weer. Dit gebeurt tussen 17.00 en 22.00 uur. Ze staan symbool voor de levens die in de gemeente gemist worden. ‘Levenslicht’ is tot en met 9 februari te bezoeken voor het gemeentehuis in Winsum. Op 4 mei krijgt het monument een definitieve plek op de Joodse begraafplaats in Leens.

De herdenking op 27 januari is een van de vele activiteiten die in het kader van 75 jaar bevrijding in Het Hogeland worden voorbereid.

Cookieinstellingen