Groen licht voor Bed & Breakfast in Onderdendam

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Er komt een logies met ontbijt bij de voormalige gereformeerde kerk in Onderdendam. De gemeenteraad gaf daar gisteren de principe-toestemming voor.

De behandeling van de kwestie werd in de vorige vergadering opgeschort omdat een aantal fracties – onder invloed van de protesten uit het dorp – zich er nog nader in wilde verdiepen. Het gaat om het plan van de Stichting Oude Groninger Kerken om achter de kerk – die wordt omgebouwd tot een Amsterdamse School museum – een Bed & Breakfast te bouwen. Het plan hiervoor dateer uit 2017; de gemeenteraad van Bedum gaf in 2018 een beginselverklaring voor geen bedenkingen er voor af. Het was gisteren aan de raad van Het Hogeland om deze verklaring definitief vast te stellen waarna de Kerkenstichting verder kan met de aanvraag van een bouwvergunning.

Attje Waal van de VVD meende dat de professionele exploitatie van de B&B oneerlijke concurrentie zou opleveren voor andere logementen. Ook wilde zij weten of bewoners van Onderdendam een beroep op planschade kunnen doen. Wethouder Eltjo Dijkhuis hield haar voor dat het inwoners vrij staat om claims voor planschade in te dienen. “De raad van Bedum heeft indertijd besloten dat het plan mogelijk is. Het is nu verder uitgewerkt. En de stichting Oude Groninger Kerken is vrij om zelf te bepalen hoe ze de B&B exploiteren.

Jaap Heres van de PvdA vroeg aandacht voor de overlast die het heien bij de bouw kan opleveren. De ChristenUnie meende dat er voldoende overleg over de plannen is geweest. GemeenteBelangen zag geen redenen om van het eerdere besluit van Bedum af te wijken. Henk Koopmans van het CDA voerde aan dat er sprake is van een voldongen feit en vindt dat het proces van de besluitvorming procedureel en emotioneel niet goed is verlopen maar dat daar niks meer aan te doen is. Van GroenLinks was al bekend dat deze partij in het project een stimulans ziet van het kleinschalig toerisme in deze omgeving.

Uiteindelijk stemden alle partijen vóór met uitzondering van de SP en Waal van de VVD. De VVD’er van Keijzerswaard stemde voor.

Cookieinstellingen