Geen AED-sets voor oplaadpalen in Het Hogeland

Foto: Pixabay

HET HOGELAND – Het CDA zou graag willen dat de oplaadpalen voor auto’s worden voorzien van AED-apparaten. Wethouder Mariëtte de Visser was minder enthousiast: “Daar hebben we geen financiële ruimte voor.

Harma Dost wees er in de raadsvergadering op dat in Rotterdam en Delft wordt geëxperimenteerd met oplaadpalen (stroomtankstations voor elektrische auto’s) die van een AED-set zijn voorzien, een hulpmiddel voor reanimatie bij hartfalen.. “Hiermee zijn deze AED’s 24 uur beschikbaar en ook goed verspreid,” voerde ze aan. De provincies Groningen en Drenthe en aantal gemeenten gaan een netwerk van oplaadpalen aanleggen en het zou volgens Dost een goede zaak zijn als deze palen deels van een AED-set worden voorzien. Ook wilde zij weten hoe het staat met de 24-uurs beschikbaarheid van de huidige sets in de gemeente en hoe het gemeentebestuur het bestaan ervan onder de aandacht van de bevolking brengt.

Wethouder De Visser hield haar voor dat het grote plan voor de laadpalen in de fase van aanbesteding verkeert: “Deze technische veranderingen leiden tot meerkosten waar we geen ruimte voor hebben.”

Over de spreiding van de apparaten binnen de gemeente zei ze dat die in de voormalige gemeenten Eemsmond en Bedum wel sterker is dan in de rest van Het Hogeland. Over de vraag of apparaten die nu niet 24-uur per dag beschikbaar zijn – omdat die in een gebouw zijn aangebracht – beloofde zij in het gemeentelijk gezondheidsbeleid op terug te komen. Het onder de aandacht brengen van het bestaan van de sets is een wat ingewikkelde kwestie. “Meldingen van hartfalen gaan via 112 die opgeleide hulpverleners oproept en naar betreffende locaties stuurt met informatie over de plek waar zich de dichtstbijzijnde AED bevindt met toegangscodes en andere informatie.”

Cookieinstellingen