Bedumer Winterloop: Interview met Klaes

Klaes Hoekstra
Foto: HogelandNieuws

BEDUM – Verslaggever Cees van de Meent van HogelandNieuws werd door Klaes Hoekstra – voorzitter van de Stichting Bedumer WinterLoop – gevraagd drie interviews af te nemen voor het magazine van de Bedumer WinterLoop. Het magazine is inmiddels huis-aan-huis in Bedum verspreid, maar de aandacht voor het Kanker Researchfonds van het UMCG verdient meer aandacht. Het derde en laatste interview is met Klaes Hoekstra, initiatiefnemer van de Bedumer Winterloop.

“Warmte, Klaes Hoekstra wenst iedereen warmte toe”

Begin mei was Klaes Hoekstra, voorzitter van de Bedumer WinterLoop, op vakantie bij zijn zoon Thomasz en diens vriendin Amy in Vancouver. Op Facebook plaatste Klaes de leukste berichten over en mooiste foto’s van de prachtige omgeving van het natuurrijke land. Met een filmpje en een aantal foto’s maakte Klaes me stinkend jaloers. Klaes en Thomasz kwamen tijdens  een rondje rijden een berenfamilie tegen, wat prachtig om mijn favoriete dieren in het wild te mogen zien.

Het is december 2019. In de gezellige voortuin van de woning van Klaes staat een verlichte ‘kerstboom’ te schudden van een stevige, koude bries. Het leugenbankje neemt een prominente plaats in, maar is op dit tijdstip en in dit weer onbezet. Met een kenmerkende, warme begroeting opent Klaes de deur, we knuffelen even en gaan naar de woonkamer. Klaes heeft, op mijn aandringen, meerdere malen verteld over de ontmoeting met de beren en iedere keer geniet ik van zijn verhalen en belevenissen.

In de gezellige woonkamer zit een beer van een kerel, zoon Thomasz. Thomasz is een maandje bij vader Klaes op vakantie en blijkt de spreekwoordelijke ‘appel die niet ver van de boom is gevallen’. De liefde voor het bakkersvak, het harde werken, de mooie verhalen, het gezond verstand, het ambitieuze, de warmte en het sociale: zoon Thomasz en vader Klaes rollen deze mooie eigenschappen uit over Bedum en Vancouver, t’is een mooi stel!

Klaes neemt plaats op de praatstoel. “Ik wil graag een ander verhaal vertellen. Dat ik mijn vrouw Greetje ben verloren aan kanker weet iedereen zo langzamerhand wel. Dat ik uit frustratie, omdat je als partner van een kankerpatiënt zo weinig kunt doen, met de Bedumer WinterLoop ben begonnen, is al genoeg bekend. Vraag maar andere dingen!

Nou, vooruit dan maar. Hoe staat het met de voorbereidingen en waar verheug je je op?

Het mooie van Klaes interviewen is dat je er een kwartje ingooit en voor een paar euro’s terug krijgt.

Klaes vertelt enthousiast over de komende, de 10de, editie van de WinterLoop. Over de volleybalsters, de zwemmarathon, de loopgroepen uit andere delen van de gemeente, de grotere tent, het veranderde loopparcours, de motorclub uit Eenrum die een toertocht laat eindigen bij de feesttent, de vrijwilligers, de wisseling in het bestuur waar Jan Kuiper en Chris Slagter de stokjes overgeven aan Karmen ten Have en Rinze Kramer, over Olaf Kessels, die Klaes vanaf het begin heeft gemotiveerd en op allerlei manieren helpt om het vele werk aan te kunnen, over hoe groot een klein dorp kan zijn, over de enorme opbrengsten van de voorgaande edities, en nog veel meer.

Dan verhaalt Klaes toch weer over Greetje, zijn Greetje. Klaes: “Tijdens de derde editie liep Greetje, die al behoorlijk ziek was, 5 rondjes mee. Ze deed dat niet om zich te bewijzen, ze wist dat zij de strijd niet kon winnen, maar ze zei: “Als ik kan meelopen, dan heeft niemand meer een excuus om niet mee te lopen.” Die woorden helpen me om al het werk te doen en steunen me als het even niet gaat zoals ik zou willen.”

Klaes vindt het jammer dat de Bedumer WinterLoop nog niet verder is uitgerold over de nieuwe gemeente Het Hogeland. “In Winsum zijn de voorbereidingen voor de ‘Loop voor Hoop’ in volle gang. Ik vind het natuurlijk prachtig dat ze dat doen en zal ondersteunen waar mogelijk, maar misschien was iets gezamenlijk doen wel beter geweest.”

Klaes verheugt zich enorm op de komst van Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina-ziekenhuis Assen.

Klaes: “Ik heb een aantal blogs van De Hosson gelezen en ben bijna altijd geroerd door zijn verhalen. Je leest niet iets van een arts, maar van een zeer empathisch mens, die ook worstelt met dilemma’s. De Hosson was op de contactdagen voor het bedrijfsleven te gast bij de Univè en ik heb daar een geweldig gesprek met de man gehad, wat een mooi mens.

Sander is een van de initiatiefnemers van het project ‘Koppelbedden’. Een initiatief waarbij mensen in hun laatste fase net even meer warmte om zich heen moeten gaan voelen. Even de mogelijkheid om het bed met een dierbare te delen, een net anders ingerichte, net iets comfortabeler kamer, net iets huiselijker: warmer!

Greetje overleed thuis. Er stond een stoel naast haar bed, ik wilde zo dicht mogelijk bij haar zijn en het liefst tegen haar aan kruipen: warmte geven, liefhebben. Daarom vind ik het initiatief van De Hosson zo mooi, zo ontroerend mooi!”

Klaes is bij het uitspreken van de laatste zinnen ook ontroerd en sluit af met de woorden: “Ik gun het een ieder om tijdens die laatste dagen warmte te ontvangen of te geven. Het helpt niet alleen bij het afscheid, maar ook bij de verwerking.”

Klaes raakt niet uitgesproken over de Bedumer WinterLoop, zijn WinterLoop, zijn manier om iets bij te dragen aan een betere wereld waar mensen iets voor een ander doen.

Nergens is de naam bakker Hoekstra gevallen, want sinds kort heeft Klaes afscheid genomen van zijn zo geliefde vak. Betekent dat ook dat het bakkerspak in de kast blijft hangen tijdens de WinterLoop?

Klaes lacht: “Wacht maar af, die primeur krijg jij niet.”

Reacties