Gezondheidscentrum Winsum rookvrij

Bestuursleden van stichting GCW, Martijn Medendorp (huisarts) en Marc Verschuren
Bestuursleden van stichting GCW, Martijn Medendorp (huisarts) en Marc Verschuren
Foto: GCW

WINSUM – Gezondheidscentrum Winsum is erin geslaagd het gebouw en de nabije omgeving vanaf januari 2020 rookvrij te maken. Alle disciplines, die in het gebouw gehuisvest zijn, zien dit als een belangrijk signaal naar zowel de medewerkers, de zorg als de maatschappij. Door middel van stickers en een bord in en om het gebouw is de rookvrije zone duidelijk herkenbaar.

In het Preventieakkoord, dat bedoeld is om Nederlanders gezonder te maken, is afgesproken dat in 2025 rookruimtes in alle zorginstellingen verleden tijd moeten zijn.

Toch is dit niet altijd eenvoudig. Dit blijkt uit de ervaringen van bijvoorbeeld ziekenhuizen die al rookvrij zijn. Daar verplaatst de groep rokers zich naar de randen van de ziekenhuisterreinen, waar de gemeentegrond begint. Vervolgens veroorzaakt dit rookoverlast voor omwonenden en extra afval door achtergelaten sigarettenpeuken. Rookvrij worden is dan ook niet alleen een onderwerp voor zorginstellingen, maar vraagt om een lokale aanpak.

Met een rookverbod in en om het Gezondheidscentrum Winsum worden de werknemers en bezoekers niet alleen beschermd tegen rook, maar worden  tegelijkertijd de rokers in beweging gebracht. Het nadenken over roken wordt gezien als een belangrijke verslavingsinterventie.

Mochten rokers ondanks de rookvrije werkomgeving nog willen roken, dan betekent dit dat dat ze zich moeten verplaatsen naar een plek waar roken nog is toegestaan.

Dit zal het nadenken over stoppen vergroten en het minderen bevorderen. De voorbeeldfunctie, die de zorgprofessional heeft, krijgt een belangrijke impuls.

Daarmee vervult het Gezondheidscentrum een belangrijke maatschappelijke signaalfunctie: het bevorderen van een gezonde leefstijl en het streven naar gezondheid!

Cookieinstellingen