Een nieuwe scheut aan het zorgfront in Warffum

Foto: Berto Merx

WARFFUM – Op de hoek, ongeveer tegenover restaurant Hong Sheng, huisnummer 1 van de Juffer Marthastraat. Op de etalageruit  prijkt in – rode – chocoladeletters de naam ’t Winkeltje. Het is het winkeltje van de nieuwste scheut aan het zorgfront in Warffum. Nieuw en toch oud en bekend.

Je rijdt er snel langs met de gedachte: is daar iets nieuws begonnen? Even uitstappen en gewoon binnenvallen. In het karakteristieke pand – Amsterdamse School, 1935 – is Loug Warffum ondergebracht. Het is de vereniging van werkers in de zorg die eerder in ’t Oldeheem onder de naam Loug Hogeland de zorg voor hun rekening namen. En na een conflict – zo kort en neutraal mogelijk gezegd – zijn ze opnieuw begonnen. Een particuliere investeerder kocht het pand, er werd vertimmerd, gezaagd en geverfd en daar staat-ie. Loug Warffum.

Anneke de Hoop.

Anneke de Hoop, vrijwilligster, helpt een bewoonster met een schilderij. “Dit maakt zij in opdracht. We streven er naar om niet zomaar wat dingetjes te maken en te verkopen. Eigenlijk streven we naar eigen kwaliteit, producten van niveau. Een aantal bewoners werkt buitenhuis op door ons beschermde werkplekken, bij de Menkemaborg, regionale bedrijven. Bij de bloemisterij van Dekker, hier recht tegenover.”

Loug Warffum richt zich op mensen tussen de 0 en de 100 die zorg nodig hebben, van dagbesteding, begeleid wonen tot verpleging. “De basis van onze visie zijn de eenvoudige vragen: wie ben je en wat heb je nodig?, zegt De Hoop. “Het gaat om mensen met een  WMO-indicatie of een indicatie op basis van de wet op de langdurige zorg. Op basis van het persoonsgebonden budget maken we afspraken over de zorg die iemand  nodig heeft. Er wonen hier nu zeven zorgvragers, vier wonen buiten ons huis.”

Het pand heeft een lange geschiedenis. Een reclamebureau, een steenhouwerij, een Fiat-garage, een kringloopwinkel. De verbouwing wordt deels door vakbedrijven gedaan, door bewoners en vrijwilligers uit Warffum. De organisatie beschikt over zo’n dertig vrijwilligers op allerlei gebieden. Er is een harde kern van zo’n 15 personen die de professionele zorgverleners bijstaan. Het bestuur van Loug Warffum is omringd door een groep adviseurs op bouwkundig gebied, financiële en juridische deskundigen.

Het is druk in Warffum, in zorgelijke opzicht. Kort geschetst, In het voormalige verzorgingshuis Warfheem wordt de zorg voor jong-dementerenden ontwikkeld, er is een initiatief voor het Groen Gasthuis voor dementerenden. Er is het wooncomplex voor ouderen Warfumburen. En Goud Oud dat streeft naar passende woningen voor ouderen. “Ik zie de mogelijkheden dat Loug Warffum verder kan groeien,” zegt De Hoop, die tot de harde kern van de vrijwilligers behoort. “We zijn aan het opbouwen, letterlijk aan het bouwen. Over twee jaar moet het helemaal klaar zijn.” Omzien naar de tijd van Loug in Kloosterburen? “Daar heeft niemand behoefte aan,” zegt ze. “We zijn een groep professionele zorgverleners met een eigen visie die zelfstandig werken op een eigen plek, met de steun van de vrijwilligers. Dat is alles.”

Berto Merx                              

Cookieinstellingen