Gedichtenwedstrijd ’75 jaar bevrijding’ voor bewoners Winkheem

Bevrijding Eenrum, 16 april 1945
Bevrijding Eenrum, 16 april 1945
Foto: Fb Eenrum Ainerom

HET HOGELAND – Al een aantal maanden zijn veel gemeenten, verenigingen, organisaties en particulieren bezig met “75 jaar bevrijding”. 75 jaar in vrijheid leven is een groot goed en daar bij stil staan is erg belangrijk.

Antina Wolzak uit Winsum werkt bij De Hoven, maar doet ook vrijwilligerswerk in Winkheem. Antina heeft een goed initiatief. Voor bewoners van Winkheem is het praktisch bijna onmogelijk om naar de officiƫle herdenkingen in gemeente Het Hogeland te gaan en daarom wil Antina een herdenking naar de bewoners toe halen.

Wat zijn je beweegredenen?

Antina: “Mijn vader wist alles over de oorlog, niet de geromantiseerde, maar de waarheidsgetrouwe kant die hij uit heel veel boeken en films haalde. Wij, kinderen kregen er alles van mee en vonden het erg leerzaam. Ik vind het jammer dat er veel lesstof verdwenen is over de tweede wereldoorlog. Ik merk bij de bewoners van Winkheem vaak de behoefte is om over die zwarte periode te praten en te herdenken, maar deelnemen aan herdenkingen is praktisch haast onmogelijk. Ik dacht: “Dan herdenken we toch hier!”

Wat is de bedoeling?

Antina: “Iedereen, van jong (12 jaar) tot oud mag een gedicht maken dat slaat op de oorlog of de bevrijding. Een jury gaat uit de inzendingen het mooiste gedicht kiezen en dat gedicht wordt op de herdenking in Winkheem voorgelezen door de dichter(es). Ook wordt het gedicht voorgelezen bij een uitzending van Omroep Het Hogeland.”

Je hebt ook nog een oproep.

Antina: “Ik hoop dat er mensen zijn die foto’s hebben van de bevrijding en die voor een paar dagen willen uitlenen voor een kleine expositie in Winkheem. Misschien mogen we de foto’s ook gebruiken voor een boekje dat we samen met leerlingen van CSG Winsum willen samenstellen.

Hoe komt de herdenking in Winkheem er uit te zien?

Antina: “Net als op de Dam in Amsterdam, maar dan in een intieme, huiselijke sfeer. Iemand speelt ‘The last Post’, er wordt iets gezegd, het winnende gedicht wordt voorgelezen, de kleine expositie kan bekeken worden en er is tijd en ruimte om even na te zitten.”

Gedichten, (eventueel) foto’s, vragen en opmerkingen kan men mailen naar [email protected]

Cookieinstellingen