College legt nieuw begraafplaatsenbeleid voor aan raad

Begraafplaats Wierhuizen
Begraafplaats Wierhuizen
Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Het college van B&W legt verschillende stukken met betrekking tot het gemeentelijke begraafplaatsenbeleid voor aan de gemeenteraad. De stukken zijn een verdere uitwerking van de kaders die de gemeenteraad hiervoor in juni van het vorig jaar vaststelde. Het begraafbeleid wordt hiermee geharmoniseerd.

Het voorstel van het college luidt om voor de begraafrechten het gemiddelde van die van de vier oude gemeenten aan te houden. Een verordening waarin de tarieven zijn opgenomen, wordt in een later stadium vastgesteld.

De beheerverordening die aan de raad wordt voorgelegd, moet er voor zorgen dat er voor alle algemene begraafsplaatsen in Het Hogeland gelijke regels gaan gelden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de tijden waarbinnen begrafenissen plaats kunnen vinden, de looptijd van grafrecht en de procedure rond ruiming van graven.

Het uitvoeringsbesluit stelt onder meer regels rond de oppervlakte van verschillende soorten graven en regels rond grafmonumenten.

De gemeenteraad buigt zich naar verwachting half april over de voorstellen. Het nieuwe beleid wordt daarna uitgebreid onder de aandacht gebracht bij uitvaartverenigingen, uitvaartverzorgers en inwoners.

Cookieinstellingen