Realtime bodeminformatie met behulp van sensoren en 5G

Peilbuis
Peilbuis
Foto: Robin de Vries

GRONINGEN – MUG Ingenieursbureau ontwikkelt samen met 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, een manier om bodem-informatie zo snel mogelijk boven de grond te krijgen. Met behulp van sensortechnologie, het Internet of Things en 5G wordt de werking van de peilbuizen geoptimaliseerd.

Met deze nieuwe technologieën is het mogelijk om veel meer data over de bodem te verzamelen die op afstand realtime uitgelezen kunnen worden. MUG koppelt actuele data aan een zogenaamd GIS-portaal. In dit Geografisch Informatie Systeem komt de data van de peilbuizen samen met informatie over de omgeving. Deze werkwijze is uniek.

Hans Hainje, afdelingshoofd bij MUG noemt de nieuwe technologieën rondom de peilbuizen een doorbraak. “Als er nu ergens een trilling of verzakking is kunnen we sneller de impact bepalen en zien of dit het gevolg is van de werkzaamheden of bijvoorbeeld van droogte of hevige regenval. En we kunnen direct ingrijpen.” Met deze werkwijze helpt MUG waterschappen, aannemers, projectontwikkelaars en overheden aan relevante informatie.

Het verzamelen van bodemdata gebeurt op dit moment nog door peilbuizen in de grond te slaan. Deze landmeters verzamelen informatie die ter plekke moet worden afgelezen. “Onze mensen zijn dus dagelijks op pad om informatie te verzamelen. Dat is tijdrovend, belastend voor het milieu en dan komen ze ook nog eens met verouderde informatie thuis”, zegt afdelingshoofd Hans Hainje van ingenieursbureau MUG in Leek.

“Dit geeft ons een stoplicht”

Hainje is enthousiast over de peilbuizen die realtime informatie kunnen geven. “Dit geeft ons het stoplicht dat we nodig hebben”, aldus Hainje. Je wilt immers direct kunnen ingrijpen als er iets mis dreigt te gaan.” Projectleider GEO-ICT Edwin Stoffelsma van MUG vult hem aan: “De voordelen van de nieuwe peilbuizen met sensoren zijn eindeloos in vergelijking met de oude. We hoeven niet meer om de haverklap de batterij te vervangen waarmee de data wordt opgeslagen. Om die data uit te lezen hoef je niet meer dichtbij de peilbuis te staan. En de data die je ontvangt is niet meer achterhaald.”

Alles wat je moet weten in één systeem

Als parel op de kroon koppelt MUG die actuele data aan een zogenaamd GIS-portaal. In dit Geografisch Informatie Systeem komt de data van de peilbuizen samen met informatie over funderingen, kabels, monumentale panden en bomen in de buurt, vleermuisroutes en alles wat je verder voor een omvangrijk bouwproject wilt weten. “Deze informatie, de omgevingsdata en de actuele toestand, is nu in één systeem voorhanden. Dat levert heel veel winst op”, aldus Stoffelsma. Hans Hainje beaamt dat. “Om informatie te vergaren heb je drie dingen nodig: sensoren, dataoverdracht en gegevensverwerking. Er zijn maar weinig partijen die deze drie technieken allemaal beheersen. Dat kunnen wij nu wel met dit GIS-portaal. Het helpt waterschappen, aannemers, projectontwikkelaars en overheden. Als er nu ergens een trilling of verzakking is, kunnen we sneller de impact bepalen en zien of dit het gevolg is van de werkzaamheden of bijvoorbeeld van droogte of hevige regenval. Dat konden we eerder niet.”

Cookieinstellingen