’s Werelds lekkerste stamppot is van Hilda uit Hornhuizen

V.l.n.r Michel Rekers, Reinder Manstetten, Manon de Haan, Sina de Haan, Hilda Schuitema, Simone en Rick Kaspers.
V.l.n.r Michel Rekers, Reinder Manstetten, Manon de Haan, Sina de Haan, Hilda Schuitema, Simone en Rick Kaspers.
Foto: Wim Pot

GRONINGEN – De 55-jarige Hilda Schuitema is wereldkampioen Stamppotkoken 2020 geworden tijdens het WK Snert- en Stamppotkoken. De inwoonster van Hornhuizen – in het dagelijks leven begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking – won in de keuken van het Alfa College zeer overtuigend met haar “Hutspot met pesto”.

Hilda Schuitema werd beloond met 332,5 punten en liet beroepskok Michel Rekers (43) ver achter zich. De Alkmaarder werd tweede met zijn “Stamppot ontmoeting met Hollandse snert” en kreeg hiervoor 306,5 punten. Reinder Manstetten (48) – maître cuisinier uit Brüggen (D) – kreeg 304 punten voor zijn “Stamppot pompoen” en werd derde.

Een verbaasde Hilda nam met veel plezier haar prijs, de zilveren opscheplepel en de beker, in ontvangst.

WK Snertkoken

Heel bijzonder was ook de uitslag van het Bauhaus WK Snertkoken. Michel Rekers (43) uit Alkmaar behaalde 332 punten met zijn “Oud Hollandse snert met rookworst van blote billetjes in het gras” de eerste prijs. Enkele jaren geleden won Rekers ook al eens en was dolblij dat hij opnieuw de ‘Zilververen Snertslaif’ in ontvangst kon nemen naast de beker. “Ik wilde eigenlijk gewoon lekker koken op dit fantastisch evenement . En dan win je ook nog.Geweldig !”, aldus de zeer tevreden Alkmaarder.

Anti-griep snert van 11- jarige Bedumse pakt zilver

Op de tweede plaats eindigde de jeugdige Manon de Haan (11) uit Bedum. Oma Sina de Haan (69) uit Bedum deed eerder al vele jaren mee aan deze wedstrijd. Ze wilde hiermee de traditie van snert, die vorig jaar is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, doorgeven aan de volgende generatie. Samen met oma heeft Manon maanden geoefend en niet zonder succes, zo bleek. Voor haar “Anti-griep snert” kreeg ze van de jury 327,5 punten en eindigde ze nipt achter de winnaar op een prachtige tweede plaats.

Manon en oma Sina (foto: Wim Pot)

Op de derde plaats eindigde nieuwkomer Fedde Zwart (36). De energiespecialist uit Amsterdam scoorde met “Friese erwtensoep met een Amsterdams tintje” 313 punten.

In de categorie Buitenkoken ging Simone Kaspers (52) van FOOD & FIRE uit Oldehove voor de tweede keer met de beker aan de haal. Zij scoorde 301 punten. “Een bijzonder gebeuren om buiten op deze originele wijze snert te koken’, laat organisator Henk van der Velde weten.

Carolina Verhoeven – van het Culinair Erfgoed Centrum en tevens jurylid – was na afloop enthousiast: “De 26e wedstrijd WK Snert- en Stamppotkoken zit er weer op. Er was aandacht voor vakmanschap. Voor een warm welkom, voor keuren en proeven. Voor jonge starters onder leiding van gootmoeder en van oude garde tot nieuw recept. Er was aandacht voor boer en burger. Voor actualiteiten, en familierecepten werden gebroederlijk gedeeld. Stamppot bedacht vanuit eigen keuken. Kortom …we hebben weer veel van elkaar geleerd. Met alle dank voor de organisatie die het toch maar weer fikst om dit prachtig evenement voor de 26e keer als traditie op tafel te zetten. En alle pannen waren aan het einde dan de dag…..leeg.”

Henk van der Velde voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen was blij met de mooie woorden, maar liet weten dat het evenement zonder de hulp van de studenten van het Alfa College (lokatie Kluiverboom) – die op school alles hebben voorbereid en de deelnemers hebben begeleid niet zo’n succes zou zijn geweest. En daarnaast natuurlijk sponsoren als Bauhaus, Greydanus en anderen, die voor de (financiële) ondersteuning hebben gezorgd.

Voor collectiefoto’s klik hier.

Cookieinstellingen