Kostenplaatje restauratie molen Aeolus: ruim 600.000 euro

Molen Aeolus in korte ruststand, die al 20 jaar duurt
Molen Aeolus in korte ruststand, die al 20 jaar duurt
Foto: Archief HN

ADORP – Volgens de berekening van Molenstichting Winsum gaat de restauratie van molen Aeolus in Adorp € 615.000, – kosten. De gemeente Het Hogeland, de provincie Groningen en particuliere fondsen zullen dit bedrag moeten ophoesten.

De Molenstichting hoopt van gemeente Het Hogeland een bijdrage van 87.000 euro te krijgen. Mocht de raad daarmee instemmen, dan lijkt een bijdrage van 385.000 euro van de provincie ook zeer waarschijnlijk. De particuliere fondsen – waaronder het J.B. Scholtenfonds en het Molenfonds – en andere organisaties zouden de overige € 143.000 moeten bijleggen.

De wieken van molen Aeolus draaien al twee decennia niet meer. Het Rijksmonument was jaren in handen van Dutch Windmill Aeolus, die geen cent investeerde in de onderhoud. Het gevolg was een niet uitziende, vervallen molen in Adorp.

Molenstichting Winsum kocht in oktober 2019 de molen om het het zo snel mogelijk weer op te knappen, dit tot grote vreugde van de inwoners van het dorp.

Het herstel van de verzakte molen – waaronder het casco, het mechaniek en een versterkte fundering – moeten ervoor zorgen dat molen weer draaien kan.

De stichting wil in augustus met de restauratie beginnen, maar dan moeten wel alle gelden zijn toegezegd. In 2022 moeten de werkzaamheden dan zijn afgerond.

 

 

Cookieinstellingen