Lezing 75 jaar Vrijheid na WOII, rol van de Sovjet-Unie in de overwinning

Een soldaat hijst de Sovjetvlag op de Berlijnse Reichstag
Foto: Yevgeny Khaldei/WikiMedia Commons

WINSUM – Op donderdag 19 maart a.s. geeft Anna Kuipers-Orlova een boeiende lezing over 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog en de rol van de Sovjet-Unie in de overwinning. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Cultureel Centrum de Blauwe Schuit in Winsum.

Anna Kuipers: “Als het over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland gaat, wordt vooral verteld dat de Amerikanen en de Britten Nederland hebben bevrijd. Als gevolg van de Koude Oorlog wordt de rol van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog vaak vergeten, over het hoofd gezien of niet verteld. Bijna 27 miljoen Sovjetmensen gaven hun leven, niet alleen voor de bevrijding van hun land, maar ook voor Europa. Deze Sovjet soldaten en burgers waren medeverantwoordelijk voor het redden van de levens van miljoenen Europeanen in de strijd tegen de nazi-indringers in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens mijn lezingen vertel ik meer over dit ongelooflijke offer en ik zie steeds meer interesse ontstaan voor dit thema.”

Anna Kuipers-Orlova is gastdocent en spreker over de geschiedenis van de Sovjet-Unie. Tijdens de gastlessen en lezingen besteedt zij veel aandacht aan het Tweede Wereldoorlog thema. Zij is geboren en opgegroeid in de Sovjet-Unie en vertelt niet alleen geschiedkundige feiten maar ook de verhalen van haar ouders en grootouders.

Kaarten kosten € 10,00 (incl. een consumptie en Russische zoetigheden) en kunnen worden gereserveerd op www.deblauweschuit-winsum.nl/agenda.

Reacties