Loden waterleidingen: gemeentebestuur onderneemt geen extra actie

Foto: Youtube

HET HOGELAND – Harma Dost van het CDA bracht de onrust over loden waterleidingen in de gemeenteraad ter sprake. Zij vroeg of het college van b. en w. een beeld heeft van de omvang van het probleem en of er acties worden ondernomen op de kwestie van de loden waterleidingen.

Sedert begin jaren zestig is het verboden lood als grondstof voor water leidingen te gebruiken. Lood verwerkt in waterleidingen zijn een risico voor de gezondheid. Het blijkt echter dat er nog talloze gebouwen zijn met loden water leidingen. Dost vroeg of het gemeentebestuur inzicht heeft in het aanwezig zijn van loden leidingen in scholen, huurwoningen en eigen woningen en of de gemeente daar actie op gaat ondernemen.

Wethouder Harmannus Blok (CU) hield de raad voor dat een recent onderzoek heeft aangetoond dat er geen gemeentelijke gebouwen zijn met loden waterleidingen. Blok: “Wij hebben geen zicht op andere gebouwen. Wij voelen ons ook niet verantwoordelijk voor gebouwen die niet van ons zijn.”

Drost drong er op aan dat er door het gemeentebestuur meer aandacht aan dit probleem moet worden geschonken. Wethouder Blok: “Het kan toch niemand ontgaan zijn dat er een probleem is, zeker door de aandacht in de media hiervoor. De gemeente gaat hier geen extra inspanning voor doen.”/bm

Cookieinstellingen