Dode steur aangetroffen in Eemshaven

De gevonden diamantsteur
De gevonden diamantsteur
Foto: Rienk Dijkstra

EEMSHAVEN – Rienk Dijkstra uit Pieterburen heeft donderdag tijdens z’n werk een dode steur gevonden. Opmerkelijk, aangezien de natuurlijke steurpopulatie al sinds halverwege de vorige eeuw uit de Nederlandse rivieren zou zijn verdwenen. 

De soort komt van nature voor in zoute, brakke en zoete wateren in Eurazië: Zwarte Zee, Zee van Azov en Kaspische Zee en hun rivieren.

Dijkstra vond de Russische steur – ook wel diamantsteur genoemd – nabij de koelwaterinlaat van de Electrabel-centrale. De Pieterbuurster was zelf nogal verbaast:”Ja, dit is bijzonder. Zo’n vis op deze plek en 1.20 meter lang.”

De diamantsteur is evenals de andere uitheemse steuren in Nederland geïntroduceerd via uitzettingen van tuinvijver- en aquariumliefhebbers en ontsnappingen uit sierviskwekerijen. De soort is niet invasief waardoor de verspreiding in Nederland beperkt is tot enkele exemplaren. De eerste waarneming was in 1993.

Deze steur kan uitgroeien tot een lengte van 210 cm, maar een normale maat is 110 cm.

Foto: Rienk Dijkstra

De soort wordt meestal gevonden bij de bodem in vrij ondiep water op zand of modderig substraat. Hier voedt het zich met schaaldieren, weekdieren en kleine vissen zoals grondels, ansjovissen en sprot. Het leeft solitair in de zee, maar het zoekt de soortgenoten weer op terwijl het zich stroomopwaarts beweegt in april, mei en juni om te paaien./AT


 

Cookieinstellingen