Geen bevrijdingsfeest in Baflo

Feest in Eenrum (16-4-1945). De Canadese soldaten zullen twee dagen later Baflo bevrijden
Feest in Eenrum (16-4-1945). De Canadese soldaten zullen twee dagen later Baflo bevrijden
Foto: Eenrum Ainerom

BAFLO – Afgelopen woensdagavond hield de Algemene Oranjevereniging Baflo in dorpshuis Agricola haar jaarlijkse ledenvergadering. Het belangrijkste besluit betrof dat er op dinsdag 5 mei in Baflo geen bevrijdingsfeest wordt georganiseerd. Aanleiding hiertoe is dat de gemeente Het Hogeland de subsidieaanvraag van de Oranjevereniging afwees.

Over de in 2019 georganiseerde activiteiten was men positief. Daarna presenteerden de bestuursleden Petra Ellerkamp en Dethmer Drenth de plannen voor 27 april (Koningsdag) en 4 mei (Dodenherdenking). Dit verkreeg de instemming van de vergadering, zodat het bestuur het programma nu verder kan uitwerken. Rond half april wordt huis-aan-huis in de dorpen Baflo, Rasquert en Tinallinge een boekje verspreid met daarin het complete programma en de exacte tijdstippen.

Voorzitter Nico Werkman gaf vervolgens een uitgebreide toelichting op de subsidie-afwijzing van de gemeente Het Hogeland. In de voormalige gemeente Winsum werd iedere 5 jaar een incidentele subsidie aan de plaatselijke Oranjeverengingen verstrekt om activiteiten op Bevrijdingsdag te kunnen organiseren. Omdat het subsidiebeleid nog -steeds- niet geharmoniseerd is en derhalve het beleid van de ‘oude’ gemeente van kracht is, werd ook nu op een financiële bijdrage gerekend. “De teleurstelling was dan ook bijzonder groot, toen op oudjaarsdag 2019 een afwijzende beschikking bij de Bafloër vereniging op de deurmat viel. Met dit feit werden binnen de gemeente maar liefst 11 verenigingen en organisaties geconfronteerd. Het bestuur gaf aan duidelijk willekeur te zien in het wel of niet toekennen van een gemeentelijke subsidie. Zo ontvangt de ene vereniging c.q. organisatie bijvoorbeeld 10 duizend euro, terwijl een andere geen cent krijgt. En enkele scholen voor voortgezet onderwijs mogen zelfs bedragen van 8.000,– en 6.500,– euro tegemoet zien,” zo hield het bestuur de vergadering voor.

Het bestuur van de Oranjevereniging, die voornemens was op 5 mei een optocht met versierde praalwagens en oldtimers, spelactiviteiten voor kinderen en een muziekfestival op poten te zetten, liet in de vergadering weten totaal geen mogelijkheden te zien om zonder een budget een feest te organiseren. “Die visie werd unaniem door de aanwezige leden ondersteund, zodat de dorpen Baflo, Rasquert en Tinallinge in dit jubileumjaar – dankzij de politieke onwil van de gemeenteraad en het college om voldoende middelen beschikbaar te stellen en tot een eerlijke verdeling over te gaan – op 5 mei verstoken blijven van feestelijkheden en de kinderen van de plaatselijke basisscholen geen tastbare herinnering zullen ontvangen in het kader van ’75 jaar Vrijheid’,  aldus het bestuur in een persverklaring.

Cookieinstellingen