Oud-Winsumer krijgt ‘hoofdrol’ in documentaire

Foto: HN

UTRECHT – Frans Heslinga uit Amersfoort krijgt de ‘hoofdrol’ in een korte documentaire, waarin de persoonlijke motivatie van een ‘flat earther’ wordt weergegeven, zonder de taboe’s en vooroordelen de boventoon te laten voeren.

Regisseuse Céline Villevoye (22) en cameraman Bart de Kleijn (25), allebei geboren en getogen in Amsterdam, studeren dit jaar op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht met de documentaire: ’De Compleetdenker’.

De korte documentaire ‘De Compleetdenker’ gaat over voormalig docent economie Frans Heslinga (61). De zoektocht naar het wereldbeeld van de platte aarde waarin de in Winsum geboren Heslinga gelooft, zal gevolgd worden in deze documentaire. Hij noemt zichzelf liever geen complotdenker, maar compleetdenker.

De stroming van mensen die geloven dat de aarde plat is groeit wereldwijd exponentieel en heeft in de afgelopen tijd vele levens veranderd. In deze korte documentaire wordt er verder gekeken dan de taboes en vooroordelen over ‘complotdenkers’. Wat maakt de platte aarde theorie zo’n populaire overtuiging? Hoe is Frans Heslinga hier zelf mee bezig geraakt? Op welke manier heeft het zijn leven verrijkt en ook lastiger gemaakt? En hoe reageert zijn omgeving hierop?

Deze documentaire wordt geen propagandafilm waarin de kijker voelt overtuigd te worden. De kijker zal worden meegenomen in de persoonlijke motivatie en het verhaal van Frans. De vooroordelen zullen voorbij worden gegaan en de kijker zal een spiegel worden voorgehouden om zelf kritischer naar de wereld om hen heen te kijken. Vooral nu fake news tot de dagelijkse orde behoort.

Om ‘De Compleetdenker’ te kunnen realiseren willen de filmmakers €4.500 ophalen. Met o.a. een bijdrage van het Cultuurfonds Almere zitten we op 95%. De campagne loopt nog tot en met 24 maart. Meer informatie over dit project: https://cinecrowd.com/nl/ decompleetdenker

Cookieinstellingen