Willem Lodewijk van Nassaukazerne klaar voor tijdelijke asielzoekers

Bewakers bij het hek van de kazerne.
Bewakers bij het hek van de kazerne.
Foto: Berto Merx

ZOUTKAMP – Nieuwe asielzoekers die zich melden bij de opvang in Ter Apel worden na registratie en een medische controle ondergebracht in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp in de Groningse gemeente Het Hogeland. Hier kunnen maximaal 300 asielzoekers opgevangen worden. Zij mogen het terrein na aankomst niet verlaten. Zo meldt het ministerie van defensie.

Gisteren werd door de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus de asielprocedure per direct stilgelegd. Het aanmeldcentrum in Ter Apel werd gesloten voor nieuwe asielzoekers. Ook de screening van asielzoekers ligt stil: ze worden niet meer gehoord door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Tot nu toe hebben zich deze week een kleine 80 nieuwe asielzoekers gemeld. Dat is veel minder dan normaal. Gemiddeld melden zich tussen de 500 en 600 nieuwe vluchtelingen per week. Vorige week was dat aantal ook al lager, namelijk rond de 400 nieuwe aanmeldingen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de coronacrisis.

Het tijdelijke noodonderdak houdt in dat mensen een soort ‘screening-light’ krijgen. Ze worden medisch getest op tuberculose, gecontroleerd op coronasymptomen, en ze worden volgens de internationale richtlijnen gecontroleerd en geregistreerd.

De asielprocedures gaan weer open als de coronacrisis voorbij is.

Cookieinstellingen