Kolencentrale Eemshaven mogelijk eerder dicht

Foto: Archief HogelandNieuws

DEN HAAG/EEMSHAVEN – Het kabinet heeft de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar versnelde sluiting van bijna alle nog draaiende kolencentrales in Nederland. In NRC Next wordt dit door het EKZ (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) bevestigd. Het betreft de centrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte.

Vanwege het Urgenda-vonnis, dat de Nederlandse staat verplicht uiterlijk in 2020 de uitstoot van broeikasgassen sterk te beperken, is het onderzoek uitgevoerd.

Het kabinet wil zich – ondanks de coronacrisis – aan zijn eerder beloofde planning houden om voor 1 april nieuwe klimaatmaatregelen vanwege het vonnis bekend te maken, zegt een woordvoerder van Economische Zaken en Klimaat. ,,Er wordt aan gewerkt om dat nog steeds te halen.”

Pas sinds vorig jaar nam het huidige kabinet een reeks maatregelen naar aanleiding van het Urgenda-vonnis, dat door een uitspraak van de Hoge Raad onherroepelijk werd. Daarvan is de recente sluiting van de Hemwegcentrale, de kolencentrale van Amsterdam, de belangrijkste. Ook tijdens de coronacrisis is het overleg over de Urgenda-maatregelen voortgezet, aldus bronnen in Den Haag.

Reacties