Lauwersmeer 1000 kg forel rijker

Foto: HogelandNieuws

LAUWERSOOG – Maandagmiddag is 1000 kg (zee)forel uitgezet in het Lauwersmeer. Dit vormt een onderdeel van het project ‘Vissen voor verbinding’: het oorspronkelijke beeksysteem vanaf de bovenlopen in Drenthe (Peizerdiep) tot en met het Lauwersmeer weer als één ecologisch geheel laten functioneren.

Zeeforel is dé ambassadeur van dit project, waarin diverse acties worden uitgevoerd. Zo zijn in het Peizerdiep grindbedden aangelegd en al diverse malen zeeforel-broedjes uitgezet. Uiteindelijk moet dit leiden tot een zichzelf in stand houdende populatie zeeforel in het Lauwersmeergebied. Omdat dit niet binnen enkele jaren gerealiseerd kan worden, worden als ‘blik naar de toekomst’ nu ook grotere forellen uitgezet. Daardoor kunnen sportvissers alvast ervaren hoe het Lauwersmeer als sportvisbestemming in de toekomst hopelijk wordt. Verwacht wordt, dat het meer in de toekomst van grote toeristische waarde kan worden, dankzij de zeeforelvisserij.

Gesloten tijd

Hoewel het Lauwersmeer van grote omvang is, zijn de forellen vaak op specifieke plekken te vangen. Zoeken is daarbij het devies. Let op: sommige delen van het Lauwersmeer zijn niet toegankelijk, en tot de laatste zaterdag van mei geldt het gesloten seizoen voor bepaalde aassoorten – kunstaas en kunstvliegen groter dan 2,5 cm zijn in deze periode niet toegestaan./AT

Reacties