Noodopvang asielzoekers in Zoutkamp zit vol

Foto: HogelandNieuws

ZOUTKAMP – De rijksoverheid zoekt een tweede tijdelijke opvanglocatie voor pas gearriveerde asielzoekers. Dit omdat de noodopvang bij Zoutkamp vrijwel vol zit, zo laat VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van asielzaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De noodopvang in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp werd enkele weken geleden geopend. Het Aanmeldcentrum in de grote opvanglocatie in Ter Apel, waar nieuwe asielzoekers zich normaal melden, werd toen vanwege de corona-crisis gesloten.

Sindsdien worden nieuwkomers per bus van Ter Apel naar Zoutkamp gebracht. De kazerne daar kan eigenlijk 300 mensen herbergen maar vanwege de crisis is meer onderlinge afstand vereist en is 210 het maximale aantal.

In de brief aan de Tweede Kamer, die tevens is ondertekend door de ministers Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en Dekker (rechtsbescherming) staat ook dat de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) is begonnen aan een proef met het zogenoemde telehoren. Daarbij worden asielzoekers digitaal, op afstand, gehoord waardoor asielprocedures toch doorlopen kunnen worden.

Vanwege dezelfde corona-crisis is de instroom van asielzoekers momenteel heel gering.

 

Cookieinstellingen