Raad akkoord met aanpak aardgasschade aan woningen

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – De gemeenteraad van Het Hogeland heeft unaniem ingestemd met het Plan van Aanpak Versterking 2020 van het college van b. en w. Hierin staat hoe en wanneer de huizen met aardgasschade zullen worden aanpakt.

In opdracht van de gemeente Het Hogeland neemt de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) 16 woningen met een verhoogd- en 159 woningen met een licht verhoogd risicoprofiel op. Daarnaast krijgt de NCG opdracht om in 2020 voor 73 woningen een versterkingsadvies te geven aan de bewoners. In totaal zijn er tot nu toe in de gemeente Het Hogeland 2.353 adressen in beeld voor de versterkingsopgave. Dit zijn onder andere woningen, scholen, zorggebouwen en dorpshuizen. Van een groot aantal panden moet nog beoordeeld worden of ze aan de veiligheidsnorm voldoen. Na de beoordeling krijgt de eigenaar een versterkingsadvies.

De raad staat schaarde zich achter de kern van het plan. Dat is de opdracht aan de NCG om met hun beschikbare capaciteit, de huizen met een hoog en lichtverhoogd risico eerst op te nemen. Ook moet de NCG de achterstand van 2019 eerst weg werken. In totaal gaat het om 16 woningen met een verhoogd risicoprofiel en 159 woningen met een licht verhoogd risicoprofiel.

Het gemeentebestuur kiest voor een gebiedsgerichte aanpak. In Kantens is deze verst gevorderd. De gemeente heeft daar een locatie gekozen waar tijdelijke woningen moeten komen. Bewoners kunnen daarin intrek nemen als hun huis wordt versterkt of gesloopt en vernieuwd. In 2020 volgt eenzelfde aanpak voor woningen in Zandeweer en Uithuizen.

De raad heeft ernstige twijfels of het versterkingsplan van 2020 wel op tijd uitgevoerd wordt. ‘Er zijn zoveel instanties binnen dit dossier. Ook de veranderingen in wet- en regelgeving zorgen voor onduidelijkheid en vertraging.’ is het algemene geluid. In het plan is zijn wel afspraken gemaakt over wanneer de planning niet gehaald wordt, maar of dat voldoende is moet de raad eerst nog zien.

De gemeenteraad waardeerde de inzet om alle mogelijkheden te benutten om tot versnelling van de maatregelen te komen. Ook vindt de raad het een goede zaak dat de emotionele impact van de aardgasschade wordt benadrukt en dat er steeds weer aandacht is voor de bewoners. De gemeente heeft aardbevingscoaches ingezet die mensen een luisterend moeten oor te bieden en wegwijs maken in de wirwar van instanties.

 

Cookieinstellingen