Rond de honderd schademeldingen na aardbeving Zijldijk

Foto: Archief HogelandNieuws

ZIJLDIJK – Na de aardbeving in Zijldijk in de nacht van vrijdag op zaterdag, zijn er bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) al zo’n 100 schademeldingen binnengekomen.¬†

De aardbeving van vrijdagnacht vond plaats op 3 kilometer diepte en had een kracht van 2.5 op de schaal van Richter. Inwoners van Uithuizen, Oldenzijl en ’t Zandt hebben de aardschok ook gevoeld. Zaterdagavond liet de TCMG weten dat er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig waren. Het is de zwaarste aardbeving sinds juni vorig jaar. De zwaarste beving ooit in Groningen gemeten was op 16 augustus 2012 in Huizinge, met een magnitude van 3.6.

Aardbevingen – als gevolg van de gaswinning – doen zich in de provincie Groningen al sinds de jaren negentig voor. Er zijn sinds die tijd over duizend aardbevingen gemeten.

Na talloze jaren van strijd door de Groningers Рdie gebukt gaan onder schade aan hun panden en psychische klachten als gevolg van de aardbevingen Рnam het kabinet pas in 2018 een langverwachte beslissing: de gaswinning wordt fors verminderd en moet voor 2030 stilgelegd zijn. Onduidelijk is echter of de problemen hiermee zijn opgelost: niemand weet welk effect het verminderen van gaswinning zal hebben.

Reacties