Vraagtekens aanpak gemeente mijnbouwschade

Foto: Archief HogelandNieuws

HET HOGELAND – 23 april jl. werd er op de social media-kanalen van gemeente Het Hogeland een college-column gepubliceerd. De intro luidt: “Beste Hogelandsters,

“Sinds half maart staat de klok in zekere zin stil. Maar er zijn ook inwoners voor wie het leven al eerder tot stilstand kwam vanwege de moeizame afhandeling van hun aardbevingsschade. Wethouder Kristel Rutgers over die Hogelandsters: ‘Ik begrijp hun gevoel van machteloosheid. We proberen vooral voor hen perspectief te scheppen. En ook al is onze invloed beperkt: we staan naast ze.”

De column (hier volledig te lezen) eindigt met bemoedigende woorden:

“Toch zijn er op het gebied van de aardbevingen ook lichtpuntjes. De gemeenteraad gaf vorige week groen licht voor een plan om alle schoolgebouwen in de oude gemeente Eemsmond uiterlijk in 2022 te versterken of te vernieuwen. Binnenkort behandelt diezelfde raad ons Plan van Aanpak voor de versterkingsoperatie in 2020. In Kantens is, samen met de inwoners, een plek bepaald waar tijdelijke woningen komen. Zodat daar huizen kunnen worden versterkt of vernieuwd. Daarna volgen Zandeweer en Uithuizen. Er zit gelukkig schot in.

Voor hen die, soms al jaren, op ‘schot’ zitten te wachten: wij blijven, ondanks de moeilijke omstandigheden nu, onvoorwaardelijk strijden voor onze inwoners. Houd vooral moed en vertrouwen!”

De een na laatste zin wordt door de heer Wilbur Hollaar uit Roodeschool in twijfel getrokken. Hij stuurde het college de volgende brief:

“Geacht College,

Op 2 mei 2020 was ik zoals gewoonlijk te vroeg wakker en aan het peinzen over de erbarmelijke en mensonterende omstandigheden waar de Groninger burger momenteel mee te kampen heeft.

Veel Groningers verkeren door de verstrekkende gevolgen van mijnbouwschade al ruim een decennium in een alles behalve intelligente lockdown, welke nu exponentieel versterkt wordt door de Coronacrisis.

De geldende richtlijnen schrijven voor dat men zoveel mogelijk veilig thuis blijft (stay safe, stay home).

Wanneer je dit in een onveilige woning moet doen wordt dit als tegenstrijdig en zeer belastend ervaren.

Mijn gedachtespinsel werd om 5.13 uur abrupt verstoord door een buitenaards geronk, gevolgd door secondelange aanhoudende trillingen die mijn woning in alle hevigheid op zijn (kapotte) grondvesten deed schudden. Een aardbeving. Die ochtend heb ik de slaap niet meer kunnen vatten, niet uit angst maar door een beklemmende en intense woede die zich meester maakte van mijn lichaam en geest.

Bijna een jaar geleden, om precies te zijn 22 mei 2019, was er ook een forse aardbeving in Westerwijtwerd.

Diezelfde dag werd waarnemend burgemeester Bolding van de gemeente Het Hogeland door HogelandNieuws om een reactie gevraagd (zie hier) m.b.t. deze aardbeving, waarin hij stellig de volgende actiepunten aanvoerde :

  1. Het is een dramatische constatering dat mensen ten gevolge van de gaswinning niet veilig zijn, zoals ze elders in Nederland wel veilig zijn en dat kan niet langer. De gaswinning moet zo snel mogelijk omlaag
  2. Schade moet snel en onorthodox worden afgehandeld
  3. De minister moet ervoor zorgen dat woningen snel veilig/versterkt worden, daar heeft men recht op. In bovengenoemde prioriteiten voert het woordje snel de boventoon. Snel betekent niet veel tijd nodig hebbend.

Kunt u mij aangeven welke constructieve en snelle aanpak de gemeente Het Hogeland na 22 mei 2019 heeft gehanteerd, ten faveure van de drie bovengenoemde actiepunten en wat zijn daar de resultaten van?

Cookieinstellingen