ACHTERGROND: kritische vragen van longarts David Prins over corona en vaccins

Foto: HogelandNieuws

Onder de coronacrisis smeult een veenbrand. Het gaat om de aannames waar het beleid van het kabinet op zijn gebaseerd. Longarts David Prins stelt vragen bij de aanpak van de crisis. “We worden bang gemaakt en kort gehouden, maar waarop baseert premier Rutte dat precies? Want tegenover zoveel schijnbare veronderstellingen staan evenzovele onzekerheden. Het komt erop neer dat het wachten op een vaccin een verwoestende werking op onze maatschappij zal hebben” zo stelt Prins in een video.

David Prins rondde in 2009 aan de Vrije Universiteit In Amsterdam de opleiding tot gezondheidswetenschapper af met het aandachtsgebied infectieziekten en publieke gezondheid. Nadien voltooide hij de opleiding tot basisarts aan de Rijksuniversiteit Groningen en specialiseerde hij zich tot longarts in het Medisch Centrum Leeuwarden waar hij onder leiding van Dr. Anneke Ten Brinke in 2019 zijn opleiding afrondde. Sinds november 2019 is hij werkzaam als longarts in het Nederlands Astmacentrum Davos.

“Laat duidelijk zijn dat ik diep respect heb voor het harde werk wat onze overheid, RIVM en alle andere experts de afgelopen maanden geleverd hebben. Dit is een uitzonderlijke crisis, waar hele moeilijke maatregelen genomen zijn. Het lijkt erop dat we nu op de goede weg terug zijn. Hulde hiervoor. Ik beweer ook niet dat we er nu zijn. We zullen zeker de maatregelen langzaam moeten versoepelen en goed in de gaten houden hoe het beloop van het virus is. Waakzaamheid rondom potentiële secundaire belangen/conflict of interest is iets waar we gewoon vragen over mogen stellen,” aldus Prins.

De longarts tot slot: “Ik steun de ontwikkeling van een veilig vaccin en denk dat het één van de bijdragen kan zijn om het virus te bestrijden. Ik stel alleen vragen over hoe het kan dat we nu al zeker zijn dat dit de enige oplossing is. Deze vragen komen voort uit mijn angst om een aanpak bij de bron te missen. Dit leg ik uit in mijn video.”

De Vereniging tegen Kwakzalverij laat aan Editie NL weten niet blij te zijn met de beweringen van Prins. Ook al doet hij ze op persoonlijke titel, het feit dat hij arts is kan voor veel complotdenkers een bevestiging zijn met mogelijk levensgevaarlijke gevolgen van dien.

Reacties