Donkere wolken boven financiële positie Het Hogeland

Wethouder Eltjo Dijkhuis.
Wethouder Eltjo Dijkhuis.
Foto: GHHL

HET HOGELAND – Het college van burgemeester en wethouders van Het Hogeland heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de manier waarop de begroting voor volgend jaar tot stand moet komen. Dat gaat, door de onzekere financiële positie, anders dan was voorgenomen.

Al in de begroting voor dit jaar gaf het college aan dat er forse ingrepen nodig zijn om de financiële positie op orde te houden. Zo wordt er kritisch gekeken naar het personeelsbestand, zijn voornemens vooruit geschoven in de tijd en zijn ambities bijgesteld. Als gevolg van de coronacrisis is de financiële positie van de gemeente nog onzekerder geworden.

Verantwoordelijk wethouder Eltjo Dijkhuis: “We tasten in het duister over de gevolgen die de crisis heeft op ons huishoudboekje. Maar dat die gevolgen verstrekkend gaan zijn, is duidelijk. Duidelijk is ook dat we voor ingrijpende keuzes komen te staan. Er zullen fundamentele knopen moeten worden doorgehakt. Welke, daar bezinnen we ons op.”

De gemeenteraad krijgt half juni de voorjaarsnota voorgelegd. Daarin geeft het college aan op welke manier de begroting kan worden bijgesteld. Het college wil de raad vervolgens in september ‘bouwstenen’ aanreiken die de kaders moeten gaan vormen voor de begroting voor 2021. De begroting wordt dan in november aan de gemeenteraad voorgelegd. Eltjo Dijkhuis: “Ik vrees dat de begroting voor volgend jaar geen vrolijk verhaal wordt. Er moeten, linksom of rechtsom, hele pijnlijke keuzes worden gemaakt.”

Cookieinstellingen