Grondconflict rond zorghuis: “Plannen in strijd met bestemmingsplan”

Foto: HogelandNieuws

OLDENZIJL – S.J. Buursma is niet te spreken over de plannen van Ik&Zorg in Oldenzijl. De maatschap Buurma hekelt in een brief aan de gemeenteraad de gang van zaken rond de aankoop van grond door Ik&Zorg, het bedrijf van Eric en Gea de Rover, dat zich toelegt op dagopvang en wonen voor mensen met een beperking. Gelegen bij de kerk en het dorpshuis in Oldenzijl.

In de afgelopen week werden wij door Ik&Zorg geïnformeerd over hun plannen met het stuk grond dat zij willen kopen van de gemeente, achter het dorpshuis/Ik&Zorg. Plannen die gedragen zouden moeten worden door de plaatselijke bevolking. Hun “informatiefolder” was voor meerdere uitleg vatbaar, onvolledig, soms tegenstrijdig, zo zegt Buursma. “En er moest binnen vijf dagen (!) worden gereageerd. De uitvoering van het verzamelen van de reacties is in handen gelegd van de belanghebbende partij (=Ik&Zorg). Dit lijkt ons niet zorgvuldig: wie garandeert dat de gemeente een volledig en juist beeld krijgt van wat de bevolking wil of juist niet wil?” zo zegt hij over vermeende belangenverstrengeling in de procedure.

Buursma wijst er op dat de gemeente Het Hogeland bekend zou moeten zijn dat deze grond indertijd door de gemeente Eemsmond van de Protestantse Gemeente Roodeschool e.o. is aangekocht met de bedoeling het op termijn te kunnen gebruiken als uitbreiding van de begraafplaats in Oldenzijl. Een begraafplaats die niet alleen wordt gebruikt voor overledenen uit het dorp zelf maar in toenemende mate ook voor mensen uit de omgeving omdat het een plek is met een ongekende rust en sereniteit. Zo stelt hij. “Als het terrein nu wordt verkocht en bebouwd dan zal een toekomstige uitbreiding van de begraafplaats veel duurder uitvallen en minder goed aansluiten bij het bestaande deel. Het gaat hier dus niet om de verkoop van zomaar een stukje ‘snippergroen’ of een ‘overhoekje’.”

Ook wil hij weten of de plannen van Ik&Zorg stroken met het bestemmingsplan. Het gaat, zoals Buursma meent, om de bouw van drie tiny houses en het realiseren van camperplaatsen. “Wij hebben dit nagegaan: dit is niet het geval. Een wijziging van het bestemmingsplan zal eerst door de raad moeten worden goedgekeurd met mogelijkheden voor inspraak en bezwaar en beroep,” zo zegt Buursma.

Hij legt in de brief raad verder uit wat de gevolgen van het plan zijn voor de parkeergelegeneheid in het dorp:  “Ik&Zorg zal voor de gasten nog meer parkeerplekken in beslag nemen dan tot nu toe al het geval is. Zeker in combinatie met activiteiten in het dorpshuis en/of kerk kan dit gevolgen hebben voor de doorstroming van het (agrarisch) verkeer. Wordt er geparkeerd op dammen naar landbouwpercelen, dan zijn die ontoegankelijk voor landbouwers die daar op dat moment werkzaamheden moeten uitvoeren. Ook op andere manieren zal de agrarische bedrijfsvoering (gewaarborgd in het huidige bestemmingsplan) last kunnen ondervinden van uitvoering van het plan: geluid van bijvoorbeeld landbouwmachines op belendende percelen zou tot klachten van recreanten kunnen leiden.”

In de Dorpsvisie die voor Oldenzijl is opgesteld, vervolgt Buursma, staat expliciet (met hoofdletters!) BEHOUD DORPSAANZICHT. Bij de door Ik&Zorg voorgenomen plannen zal het dorpsgezicht vanuit het westen gezien sterk worden aangetast door de campers en tiny houses en is daarmee strijdig met de door het dorp vastgestelde dorpsvisie. Bovendien zijn dergelijke bouwwerken gepland op een grotere afstand dan 20 meter gemeten vanuit de naar de weg gekeerde bouwgrens, dus strijdig met het bestemmingsplan. Ook vreest hij de hinder voor het begraven die het plan zal opleveren. De begraafplaats is voor rouwstoeten, bezoekers die minder mobiel zijn en voor hen die het terrein en de graven onderhouden via een schelpenpad bereikbaar dat, mochten de plannen doorgang vinden, over het terrein van Ik&Zorg zal lopen. “Is dit wenselijk? Hoe is de staat van het pad na intensief gebruik door campers? Wie waarborgt een goede staat?” zo vraagt Buursma de gemeenteraad. Het perceel is momenteel kennelijk al in gebruik van Ik&Zorg, vooral als opslagplaats. Is dit bekend bij de gemeente? Ons voorstel: verhuur de grond aan Ik&Zorg, waardoor een deel van het plan (dorpstuin, dierenweide, voetbalveld) gerealiseerd kan worden én de gemeente te zijner tijd over het perceel kan beschikken, zo vraagt hij de raad./BM

Cookieinstellingen