Ruim 120.000 compensaties voor waardedaling woning in aardbevingsgebied

Foto: HogelandNieuws

GRONINGEN – Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor een regeling die compensatie biedt voor de waardedaling van hun woning. De percentages variĆ«ren van 2,7 tot 18,4 procent, afhankelijk van de plek in het bevingsgebied.

Het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat 1 juli zijn deuren opent, zet de waardedalingsregeling op poten en voert hem uit. “De waardedaling wordt bepaald per postcodegebied”, aldus de woordvoerder. De percentages lopen uiteen van maximaal 18,4 procent in Loppersum tot minimaal 2,7 procent op sommige plekken in Oldambt of de voormalige gemeentes Zuidhorn en De Marne.

Vanaf 1 september kunnen woningbezitters in Appingedam en Loppersum, de twee gemeenten met de meeste schade, als eerste een beroep doen op de regeling. Twee maanden daarna volgen meer gemeenten.

Het geldt voor iedereen die de woning na augustus 2012 in bezit had en heeft verkocht. Op basis van de verkoopprijs wordt berekend welk bedrag werd misgelopen. Maar ook voor wie de woning nog steeds in bezit heeft, wordt dat berekend. In dat geval wordt uitgegaan van de WOZ-waarde op de peildatum 1 januari 2019. Het is daarbij mogelijk tot op de dag nauwkeurig te berekenen om hoeveel schadevergoeding het gaat.

Cookieinstellingen