VV Eenrum versus het gemeentebestuur: wachten op nieuw beleid

Foto: HogelandNieuws

EENRUM – De voetbalclub van Eenrum beklaagde zich bij de gemeenteraad over de manier waarop het gemeentebestuur – vooral financieel – met de club omgaat. Voor Gerke Kersaan van GemeenteBelangen was de brief van 24 maart aanleiding om eens flink met de ketting te rammelen.

Moeizame communicatie met de gemeente, een als onredelijk ervaren betalen voor een vergunning voor lichtpalen. De voetclub heeft met de opbrengst van een spectaculaire verlotingsactie fors in het Eenrumer sportpark geïnvesteerd. Het is volgens het bestuur van v.v. Eenrum dan ook alleszins redelijk dat de club geen huur hoeft te betalen voor de sportvelden. Het was een lang epistel, die brief van 24 maart aan de gemeenteraad.

De communicatie. “Op welke momenten is er contact geweest, is er gesproken met de v.v.Eenrum en welke procesafspraken zijn er gemaakt?” zo vraagt Kersaan. Er is regelmatig contact geweest. Zowel op ambtelijk als ook op bestuurlijk niveau, zegt het gemeentebestuur. Er is een projectleider aangewezen voor begeleiding van de werkzaamheden en een contact persoon voor overige vragen.

Dan de kwestie van de huur van de voetbalvelden. “Biedt het beleid de mogelijkheid aan de wens van het niet meer betalen van veldhuur door de v.v. Eenrum (dat logischerwijze voortvloeit uit het feit dat zij de renovatie van de velden en de verlichting voor haar rekening heeft genomen) tegemoet te komen? Indien dit niet mogelijk is, graag nadere uitleg,” wilde Kersaan weten. Zoals de voetbalvereniging zelf in de brief aangeeft, heeft ook de gemeente geïnvesteerd in de renovatie van het sportpark in Eenrum. Het gaat om een bedrag van ± € 140.000,–. Dit bedrag is door de gemeente beschikbaar gesteld uit waardering voor- en/of ter ondersteuning van het initiatief van de voetbalvereniging. “ De constatering dat de voetbalvereniging de kosten van de renovatie en de verlichting voor haar rekening heeft genomen is daarom slechts ten dele correct,” zo zegt het gemeentebestuur. “Het is niet terecht dat door de voetbalclub de mate van onderhoud van het sportcomplex door de voetbalvereniging gekoppeld wordt aan de betaalde huur. De huur wordt in rekening gebracht voor het kunnen gebruiken van een gemeentelijke accommodatie,” stelt het gemeentebestuur. “Afgezien hiervan zijn de kosten van onderhoud vele malen hoger dan de betaalde huurprijs. De al dan niet juiste constatering dat er onvoldoende onderhoud is gepleegd op het sportcomplex de afgelopen jaren, is inmiddels ruimschoots gecompenseerd door de gemeente door een bedrag van € 140.000,– te investeren. Het om niet beschikbaar stellen van de sportaccommodatie past niet in het uitgangspunt om voor alle sportverenigingen in de gemeente een ‘gelijk speelveld’ te creëren,” aldus het gemeentebestuur.

De verlichting van de velden. De club moest voor de aanleg van een nieuwe verlichting van de velden zelf de kosten van de vergunning ervoor betalen, aan de gemeente. “Wat is het staande beleid inzake het dragen van de kosten van de aanleg van nieuwe verlichting en de daarmee gemoeide kosten voor een vergunning? Wat betekent dit voor de vraag van de v.v. Eenrum om de kosten voor de vergunning voor de aanleg van verlichting voor rekening van de gemeente te laten komen?” vroeg Kersaan. “Er is geen staand beleid inzake het dragen van kosten van de aanleg van nieuwe verlichting en bijkomende kosten. Aanvragen hiervoor worden per geval beoordeeld. Ingeval van de voetbalvereniging Eenrum is een bedrag van € 140.000,– bijgedragen voor de totale renovatie van het sportpark, inclusief de aanleg van lichtmasten en de daaruit voortvloeiende bijkomende kosten,” aldus het gemeentebestuur.

De voetbalclub had eind 2018 – toen nog gemeente De Marne – gevraagd om steun voor een robot maaier voor de grasvelden. Een vraag waar men, zegt het bestuur van de voetballers, regelmatig om antwoord op vroegv, maar niets hoort. Kersaan: “Wat is het staande beleid inzake het maaien van velden door de verenigingen zelf?” Er is geen staand beleid in dezen, zegt het gemeentebestuur. Het verzoek van de vereniging om ervaring op te doen met een robotmaaier is interessant. Alleen hebben wij niet de financiële middelen om hier nu aan mee te werken. Het niet meer maaien door de gemeente van de velden levert geen directe besparing op. De maaimachine met chauffeur blijft rijden. Dit moet in een groter verband en integraal worden bezien. Daarmee wachten we tot het nieuwe sportbeleid en de daaruit voortvloeiende harmonisatie.

Kersaan zou willen dat het gemeentebestuur op korte termijn met de club tot een ‘privatiserings’ afspraak komt. Daar voelt het gemeentebestuur weinig voor. “Omdat de afspraken die in het verleden zijn gemaakt door de vier voormalige gemeenten met de voetbalverenigingen erg van elkaar verschillen moet er nog een harmonisatieslag plaatsvinden. Hierop vooruitlopend is het niet gewenst om afspraken met afzonderlijke voetbalverenigingen te maken,” aldus b. en w.

Hij is nog niet klaar, Kersaan. Wat is de reden van de lange “doorlooptijden” van de verschillende verzoeken van de club aan de gemeente? “Verzoeken met betrekking tot de werkzaamheden zijn naar ons beste weten steeds direct opgepakt. Een uitzondering hierop is de vraag over de robotmaaiers. De beantwoording van deze vraag had iets meer tijd nodig, maar inmiddels zijn de antwoorden bekend en zullen we de vereniging informeren,” aldus het gemeentebestuur.

Zijn er obstakels om tot heldere afspraken te komen en zo ja welke? vraagt Kersaan. “Het grootste obstakel,” zegt het gemeentebestuur, “ is het op dit moment nog ontbreken van nieuw beleid als basis voor de nog uit te voeren harmonisatie. Hierop vooruitlopend willen we zo weinig mogelijk nieuwe afspraken maken met individuele verenigingen./BM

Cookieinstellingen