Landbouw geteisterd door droogte

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – “Het is verschrikkelijk droog,” zo typeert landbouwbestuurder Lammert Westerhuis, de toestand op de velden en weiden in Het Hogeland. Over de volle breedte staan de gewassen er beroerd bij.

Het gras blijft ver achter bij wat het in deze tijd van het jaar had moeten zijn. De ontwikkeling van het loof van aardappelen op zware grond, de suikerbieten. Ze hebben zware achterstand in de groei. De uien staan er slecht bij. “Er is heel veel beregend,” zegt Westerhof “maar de droogte is sterker.” Het beregen is in dit gebied nog niet aan beperkingen gebonden. Het systeem van aanvoer van zoetwater uit het IJsselmeer naar Friesland en Groningen zorg ervoor dat het sproeien mogelijk is. Het aangevoerde water is vanwege de bruinrot besmetting niet te gebruiken voor aardappelen.

Westerhuis, bestuurder van de regio noord van de LTO: “Tien millimeter regen zet geen zoden aan de dijk. Maar, de situatie kan over veertien dagen anders zijn. Let wel dat er een verschil is tussen de oogstopbrengst en de prijzen die de oogsten opleveren. Bij schaarse opbrengst gaan de prijzen omhoog. Niemand is boer om zijn gewas er slecht bij te zien staan. Je doet het voor een weiland met mooi gras.”/BM

Cookieinstellingen