Twee maanden en 1 miljoen antwoorden verder: de impact van de coronacrisis op de Noorderling

Foto: Pixabay

GRONINGEN – Waar noorderlingen in het begin van april regelmatig piekerden, ervaren zij eind mei minder zorgen en spanning. Ze slapen beter dan aan het begin van de coronacrisis en minder mensen zijn bang hun baan kwijt te raken. Dat blijkt uit het grootschalige Lifelines Corona Research Project dat sinds het begin van de coronacrisis wekelijks 50.000 noorderlingen bevraagd over hun gezondheid en welzijn.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG verzamelen vanaf het begin van de coronacrisis wekelijks informatie van 50.000 mensen wonend in Noord-Nederland. Hoofdonderzoeker prof. dr. Lude Franke benadrukt het belang van dit onderzoek: “We zien in de barometer nu echt de waarde van het herhaald stellen van vragen aan de deelnemers. Dat maakt het onderzoek uniek en geeft interessante inzichten. Zo is bijvoorbeeld te zien dat mensen die aan het begin van de crisis aangaven gezonder te gaan eten, nu terugkeren naar hun oude eetpatroon.”
Het doel van het Lifelines corona-onderzoek is te ontdekken wat de risicofactoren zijn op het krijgen van een coronavirusinfectie en wat de fysieke en mentale impact is van een crisis als deze. De deelnemers aan dit onderzoek doen al bijna 15 jaar mee aan het langlopende onderzoeksprogramma Lifelines. Daarom is er een grote hoeveelheid informatie van hen beschikbaar, waaronder genetische data en kennis over hun leefstijl.
Lifelines is een langlopend onderzoek dat naar verwachting nog meer dan 10 jaar data van deze groep blijft verzamelen. Daarmee wordt ook zichtbaar gemaakt wat de lange termijn gevolgen zijn van deze pandemie op fysieke en mentale gezondheid.

Cookieinstellingen