Raad Hogeland wil dat regering kinderen in Griekse kampen opvangt

Foto: Pixabay

HET HOGELAND – De gemeenteraad van Het Hogeland wil dat Nederland alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen opneem. Hiermee sluit de raad zich aan bij een reeks gemeenten die stappen van de regering wil in dit probleem.

Zoals bekend leven op de Griekse eilanden aan de Grieks-Turkse grens zo’n 5000 alleenstaande kinderen onder erbarmelijke omstandigheden. “Er voltrekt zich daar een humanitaire ramp,” zo stelt de raad in een motie op initiatief van de PvdA. De Griekse minister voor burgerbescherming heeft in oktober 2019 de Europese lidstaten heeft verzocht 2.500 alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit de kampen te herplaatsen. Het Nederlandse kabinet heeft geen gehoor gegeven aan deze oproep.

“Frankrijk, Duitsland en Luxemburg hebben reeds kinderen hebben opgevangen. Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, België, Noorwegen en Bulgarije nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid nom 1.600 kinderen op te vangen, zo stelt de raad vast. Nederlandse gemeenten worden door hulporganisaties worden opgeroepen om met grote urgentie 500 kinderen op te vangen. Een groot aantal gemeenten hebben zich reeds aangesloten bij de ‘Coalition of the Willing’ en zijn bereid om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen,” zo stelt de motie.

“Solidariteit is noodzakelijk om deze humanitaire ramp het hoofd te bieden. Kinderen hebben recht hebben op een fijne en veilige omgeving om op te groeien. Gemeenten die zich uitspreken voor het opvangen van deze vluchtelingenkinderen kunnen het kabinet  bewegen om op het Griekse verzoek in te gaan. “Onze gemeente is sociaal, gastvrij en toegankelijk en neemt de verantwoordelijkheid neemt als de rechten van kinderen in het geding komen. De raad spreekt zich in de motie dan ook uit voor de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland en is bereid hier zelf aan bij te dragen. Ook wil de raad dat het kabinet direct in actie komt en alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangt in Nederland./bm

Cookieinstellingen